Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

На Филозофском факултету отворен Центар за грчке студије

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На Филозофском факултет Универзитета у Источном Сарајеву, свечано је отворен Центар за грчке студије. Центар је отворен с циљем унапређења и јачања културолошких веза грчког и српског народа.

Димитриос Папандреу, амбасадор Грчке у БиХ истакао је да је најважнији циљ унапређење научних, културолошких, духовних и свих других веза између два народа.

„То ћемо да постигнемо организацијом курса грчког језика и других часова везаних за грчку филологију. Овај центар ће, поред пормоције грчког јзика, промовисти грчку културу. Овдје ћемо, такође, имати обиљежавање свих оних значајних манифестација и догађаја који су везани за грчку културу као што су изложбе, промоције, разговори, дискусије округли столови“, рекао је Папандреу.

Представник Хеленске фондације за културу у БиХ, Владан Бартула, истакао је да је од великог значаја то што Филозофски факултет има представнике хеленске културе у БиХ. Додао је да ће то допринијети унапређењу сарадње Филозофског факултета са свим грчким образовним институцијама.

„Ми ћемо дати све од себе да ту сарадњу проширимо и на друге институције, друге образовне и културне центре Унвиерзитета и да помогнемо да се грчки језик, историја, култура философија, књижевност и умјетност изучавају што више. Настојаћемо да обиљежавањем значајних датума како за Грчку, тако и за нас, унаприједимо ту сарадњу и наше дугогодишње приајтељство“, истакао је Бартула.

Лазар Шкобо, студенту мастер студија историје, добитник је награде амбасаде Грчке за најбољи есеј на тему „200 година од почетка грчког устанка 1821-1829.“. Он је захвалио грчкој амбасади на награди која, како је навео, представља велико признање за његов рад.

„Овим путе, желим да дам једно неформално обећање, а то је да ово неће бити први пут да сам заслужио њихову пажњу. Ова награда има за мене велико значење зато што је она признање за моје двије велике љубави. Једна је љубав према науци, а друга је спонтанија, емотивнија, љубав према грчком језику и грчкој култури“, додао је Шкобо.

Грчка амбасада наградила је још пет студената бањалучког Универзитета који су такође писали историографске есеје на тему „200 година од почетка грчког устанка 1821-1829.“

Традиционална манифестација „Дани Филозофског факултета“ биће настављена у 17.00 часова у холу на Филозофком факултету гдје ће бити отворена изложба „Гроф Сава Владиславић“, док ће у 18.00 часова у амфитеатру Филозофског факултета бити одржано Вече поезије и промоција књиге „Модре Жилице“, пјесника Ђорђа Сладоја.

Filter 2019