Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Модернизација и бољи услови за раднике: Бројни планови ЈП “Комунално” Пале

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Новоименовани вршилац дужности директора ЈП “Комунално” а.д. Пале Богдан Клачар у интервјуу за “Филтер” , између осталог, говори о приоритетима у раду, финансијској ситуацији предзећа, те о плановима за будућност.

Осигурање бољих услова рада за сваког запосленог, модернизација основиних средстава рада и константна тежња за подизањем нивоа услуга, главни су приоритети новог директора ЈП „Комунално“ а.д. Пале Богдана Клачара који је на мјесто в.д. Комуналног предузећа именован 21. априла ове године.

Након примарног анализирања финансијског стања и упознавања са независним ревизорским извјештајима, Клачар пословање предузећа у периоду 2019-2020. оцијењује позитивним.

„Обавезе према добављачима су у прихватљивом обиму и сама ликвидност предузећа је одржива“, рекао је Клачар.

Да лоше пословање може имати дугорочне посљедице, показатељ је период од 2012. до 2017. године, када је због лошег пословања дошло до одређених кредитних задужења која се уредно враћају и данас, али доводе до спречавања даљих улагања у механизацију и модернизацију возног парка непходног за што боље функционисање овог предузећа.

„Важно је напоменути да је предузеће имало један тежак период и лоше пословање и да се посљедице тог лошег пословања осјете и данас.
Због различитих репрограма дуговања и санирања последица из периода 2012-2017., остале су одређене финансијске обавезе и кредити које још увијек уредно враћамо али то нас ограничава да улажемо у механизацију и модернизацију нашег возног парка. У нашем трогодишњем плану за период 2021. – 2023. планирано је да и овај недостатак у потпуности санирамо и да заслужно понесемо епитет једног од најбољих комуналних предузећа у држави“, нагласио је Клачар.

Главни циљеви новог директора комуналног предузећа, по његовим ријечима, јесу бољи лични доходци за раднике али и подизање квалитета услуге овог предузећа. Приоритетни планови у наредном периоду односе се на обнавњање механизације, као и проширење дјелатности.

„Планова је много, а циљ је само један, да предузеће послује у што бољем интересу јавног значаја и да се на тај начин омогући константно занављање механизације, како би одржали и побољшали ниво квалитета услуга, али и били много ефикаснији и бржи у датим ситуацијама. Планирамо одређена проширења дјелатности, односно затварања круга пословања гдје ћемо за одржавање и уређење зелених површина обезбиједити саднице и цвијеће из властитог расадника. Фокусирамо се на уређење и проширење градског гробља, планирамо отварање рециклажног дворишта”, рекао је Клачар.

ЈП „Комунално“ а.д. Пале једно је од предузећа које се може похвалити активним учешћем у општинским акцијама. Једна од њих била је и обиљежавање Дана планете Земље, као и организација велике прољећње акције општине Пале.

„Мој први радни дан је био испуњен дружењем са основцима ОШ „Србије“, гдје смо им помогли да у школском дворишту засаде један лијеп дрворед и мали едукативни воћњак који ће служити у оквиру редовних предмета и различитих секција. На овај начин директно дјецу упознајемо и показујемо им значај у очувању животне средине, тако да је веома значајно у најранијој доби да дјеца науче те прве кораке, како ће се односити према природи.
Учествовали смо и у организацији и реализацији велике акције чишћења наше општине, када је за два дана акције прикупљено преко хиљаду врећа отапда и опране су све улице ужег градског језгра. Надамо се да је ова акција имала позитиван ефекат на колективну свијест наших суграђана и да ће се у наредном периоду сви много боље и одговорније односити према природи“, рекао је Клачар.

Један од главних приоритет Комуналног предузећа јесте градска депонија „Станишић долови“ на којој се одлаже отпад. Претходних година, ситуација на овој депонији је била забрињавајућа јер је долазило до самозапаљивања, посебно у љетњем периоду. Тај проблем је ријешен у мандату начелника општине Пале Бошка Југовића, када су уграђени отплињивачи и на тај начин се спријечила даља појава самозапаљивања.

„Тај предуслов је омогућио да се ради на осталим сегментима депоније и као резултат, данас имамо најуређенију и најприхватљивију депонију у региону са минималним утицајима на животну средину. Капацитет депоније је довољан за још 10 година интезивног искориштавања са могућношћу проширења, што нам даје довољно времена да направимо план и пројекат неке нове санитарне и еколошки прихватљиве нове депоније по свим ЕУ стандардима. Као посебан приоритет, али никако мање важан, издваја се градска депонија „Станишића долови“ и њена санација, рекултивација и усавршавање плана управљања отпадом“, нагласио је директор ЈП „Комунално“.

Клачар је истакао да је сарадња локалне самоуправе и Комуналног предузећа на завидном нивоу, те да је то резултат доброг разумијевања са комплетном општинстом управом, посебно начелником.

„Одлука Скупштине општине да се одређени послови без тендерске процедуре повјеравају Комуналном предузећу, а ту прије свега мислим на зимско одржавање и одржавање зелених и других јавних површина, је омогућила позитивну ликвидност предузећа. Сва јавна предузећа и јавне установе, као и цјелокупна општинска управа са свим својим одјељењима су систем који дјелује заједнички, а њихова добра сарадња даје резултат. Резултат је општина која се убрзано развија, има све више туристичких понуда и огроман прилив људи који своје трајно пребивалиште и рад настављају у нашим Палама”, додао је Клачар.

Клачар је упутио апел грађанима општине Пале да чувају животну средину и природу. Он је додао да ће у наредном периоду ЈП „Комунално“ а.д. Пале покренути едукацију стаоновништва о томе колико је важно радзвајати отпад у самом домаћинству, као и омогућавање његове даље рециклаже и поновне употребе.

Filter 2019