Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /латиница

Министарство просвјете: Повећање коефицијента свим запосленим

Извор: РТРС

Приједлогом закона о измјенама Закона о платама запослених у области културе и Приједогом закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима предвиђено је да свим запосленима у овим установама коефицијенти буду повећани од 2,5 до 7,7 одсто, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У саопштењу се наводи да је приједлогом ових закона, који ће данас бити разматрани у Народној скупштини, предвиђено да би директор школе која има од 401 до 800 ученика са високом стручном спремом добио повећање коефицијента за око 2,5 одсто, док би наставник, библиотекар, секретар, рачуновођа са високом стручном спремом добили повећање коефицијента од око 4,5 одсто.

Запослени са најнижим коефицијентима – домар, возач, чистачица, ноћни чувар и ложач добили би повећање коефицијента од око 7,5 одсто.

На сличан начин извршена је и измјена коефицијената и у установама културе. Измјеном коефицијената на овај начин сви запослени у области образовања и културе добили су повећање основне плате у износу од око 50 КМ.

У саопштењу се наводи да је у буџету Републике Српске за 2021. годину за плате запослених у области образовања планирано 307.250.300 КМ, а на основу Закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској планирана су додатна финансијска средства у процијењеном износу од 8.995.000 КМ.

За запослене у области културе буџетом Републике Српске планирано је 13.265.000 КМ, а на основу измијењених коефицијената у Закону о измјени Закона о платама запослених у области културе Реублике Српске планирана су додатна финансијска средства у процијењеном износу од 410.000 КМ.

Из Министарства наводе да се повећање личних примања запослених у просвјети и култури, кроз измјене закона о платама, може цијенити као мјера која је од општег интереса за Републику Српску.

Додаје се да су предложена законска рјешења у потпуности усаглашена са захтјевима Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.


Filter 2019