Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Књига ”Ничији војници” свједочи о страдањима у Добровољачкој

Извор: Срна

Жељко Пантелић, преживјели припадник ЈНА који је тешко рањен 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, каже да је написао књигу “Ничији војници”, са жељом да потражи одговоре на многа спорна питања о томе како је почео рат у БиХ.

“Након шест година крвавог истраживачког рада захваљујући Центру за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске и документације до које сам успио да дођем, написао сам књигу Ничији војници која је управо изашла из штампе”, рекао је Пантелић новинарима у Источном Сарајеву након обиљежавања 29 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици.

Он каже да је покушао да овом књигом да одговоре на многа питања о томе како је почео рат у БиХ и шта се дешавало у случају “Добровољачка”, као и на сва питања која су била спорна у овом случају.

“Планирано је да се књига другачије зове, али сам на крају књиге нагласио и одговорност војног и политичког врха тадашње СФРЈ, и због тога је та насловна страна направљена са ознаком коју смо носили ми специјалци и са метком на коме пише СФРЈ гдје је практично држава убила своју војску, оставивши нас у Сарајеву”, рекао је Пантелић.

Према његовим ријечима, сва питања око издаје и око кршења договора о мирном изласку колоне ЈНА од војног врха муслиманске стране и политичког врха тадашње БиХ до детаља су описана у књизи.

Његов ратни друг Данило Берибака са горчином се просјетио трагичних догађаја у Добровољачкој улици, истичући да су млади војници били мучки нападнути од војних, али и паравојних и параполицијских муслиманских фаланги, као и припадника тзв. територијалне одбране.

“Приликом мирног повлачења и предаје, непријатељи су нам у тнаспортеру, чији сам био оператер, убили друга Ивицу Симића, чије је тијело размијењено тек 2008. године када је пронађено на сарајевском гробљу Лав, а другог младог војника, извјесног Панчића, су ранили и он је и сада жив и налази се у Србији”, рекао је Берибака.

Он је, такође, огорчен на немар и инертност правосуђа на нивоу БиХ да процесуира ратне злочине над Србима, али и лицима других националности која су страдала у Добровољачкој улици.

“Изгледа да су само Срби криви за све”, каже Берибака.

Он је додао да је само Зоран Чегар /бивши специјалац у муслиманском МУП-у/ у Сарајеву јавно признао да се у Добровољачкој десио ратни злочин.

Filter 2019