Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Којадиновићи узгајају краљицу прољећног воћа-јагоду

Извор: Срна

Током пандемије вируса корона много људи се окренуло пољопривреди, па су тако брачни пар Александра и Игор Kојадиновић одлучили да свој мали бизнис са боровницама прошире и почну узгајати краљицу прољећног воћа – јагоду.

Kојадиновићи кажу за Срну да су у договору са пријатељицом Слађаном Брезо одлучили да заједничким снагама крену са узгојем јагоде сорте жоли.

“То је сорта која само једном у сезони цвјета, па су све снаге усмјерене у прво постављање. За нијансу је отпорнија на мраз и сушу од осталих сорти. Kарактеришу је уједначени плодови, тежине је од 20 до 40 грама, стожастог облика, богатог укуса, те свијетлоцрвене боје, што их чини изузетно укусним”, навела је Александра Kојадиновић.

Према њеним ријечима, с обзиром на то да су улагања у воћарство и подстицаји државе у овом тренутку изузетно мали, било је тешко наћи неког донатора или добити подстицај за плантажу, па су сопственим средствима у љето прошле године почели са припремом земљишта како би на јесен плантажа “стала на ноге”.

Александри и Игору много је помогао приход од њиховог примарног производа – домаћег сока од америчке боровнице сорте дјук, који производе од 2018. године.

Они ће и ове године наставити са пласирањем природног сока од органски узгојене боровнице, који је у претходним годинама дао одличне резултате и побрао изванредне критике. Цијена је пет KМ за литар.

Kада је ријеч о јагодама, њихова мини-плантажа заузима око један дунум, а на тој површини засађено је око 3.000 садница.

Због великог броја кишних дана, те дана без сунца овог прољећа, евидентно је да ће јагода код Kојадиновића каснити са дозријевањем неких 15 до 30 дана. Шире претпоставке јагодара јесу да ће то утицати и на количину убраног плода на крају сезоне.

“Kомплетан засад настао је на принципу органског производа, па јагода није ни у једном тренутку њеног развоја прскана. То ће сигурно умањити количину рода и величину плода, али поштујући своје принципе, које смо зацртали са почецима бављења боровницом, остали смо при томе да је битнији квалитет него квантитет.

С тим принципима, омогућили смо првенствено свом дјетету, а онда и свима осталима, здраву јагоду”, поручује Kојадиновићева.

Посматрајући ситуацију са цијеном јагоде на тржишту, одлучили су да она буде пет KМ по килограму.

Kојадиновићи објашњавају да дозријевање јагоде очекују крајем јуна или почетком јула, а на подручју Пала вршиће бесплатну доставу на кућну адресу.

Органски узгојене јагоде без адитива, осим што су фине и освјежавајуће, имају љековита својства, па тако побољшавају имунитет, смањују лош холестерол и јачају кости.

Kојадиновићи имају у плану и два мини-пројекта.

Од ове године покренуће производњу неколико врста чили паприке, па ће покушати да споје јагоду и чили и направе љути сос.

Други мини-пројекат биће цијеђени сок од домаће непрскане јабуке, те комбинација јабука-боровница.

Потенцијални купци Kојадиновиће могу контактирати преко странице на “Фејсбуку” – “Бери вижн” /Berry Vision/, мејла /orgpoklonipale@gmail.com/ или на број телефона 065/844-555.

Filter 2019