Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Колико су плинске боце у кући опасне и шта морамо знати?

Извор: РТРС

И јутрошња вијест из Београда да је експлодирала плинска боца у ресторану брзе хране у близини Трга Републике и у којој је више особа повријеђено, потврђује да су овакве незгоде све чешће и да питању безбједности, када је о плину у кући ријеч, треба посветити више пажње.

Приликом пуњења и куповине требало би водити рачуна да боце нису улубљене, оштећене, док боја више није унизервална и знак распознавања.

Како бисмо провјерили да ли је боца исправна, најбоље је узети сапуницу и утрљати је и уколико се праве мерхурићи, значи да боца пушта гас и одмах мора да се избаци из употребе.

Такође, мирис може бити знак да нешто није у реду. Боце морају бити од 2010. године па надаље и атетсиране. Замјену вентила не бисмо смјели да радимо сами, већ стручне особе.

Када купујемо или допуњавамо плин, то је потребно урадити код овлашћених пуниоца, а не на бувљацима и непоровјереним мјестима, јер тренутна уштеда може скупо да кошта.

Раније су све боце биле наранџасте, док их сада у употреби има и у жутој боји, плавој, црвеној.

На свакој боци би требало да стоји година и жиг. То је неки начин да се грађани осигурају, наводе стручњаци.

Једно од основних правила је да се приликом инсталација користе специјалне цијеви које су отпорне на дјеловања гасова а јако је битна и провјера непропусности.

Да би провјерили да вам вентил или прикључна цијев “цуре” сем мириса добро је прекрити их пјеном за бријање или сапуницом. Ако се појаве мјехурићи значи да нешто није у реду.

Иначе, боце могу испуштати и на варовима па није лоше ни то провјерити.

Када мијењате боцу, требало би промијенити и заптивак између ње и редукцијског вентила. Важно је да овај заптивак купујете у радњи и никако да га сами правите, јер то може бити веома опасно!

Послије сваке употребе плинске боце затворите вентил на боци јер је гумена цијев под притиском гаса. Ако би дошло до рђања прикључне цијеви, а вентил на боци није затворен, постоји могућност стварања експлозивне смјеше гаса.

Гас има особину да се шири на топлоти, па иако је плинска боца направљена да може да издржи топлоту до одређене мјере, препорука је да је држите што даље од извора топлоте или сунца чак и када је празна.

Јако је важно да у случају пожара изнесете плинску боцу на отворено ако постоји та могућност. Ако је случајно остала унутра, обавезно обавијестите о томе ватрогасце када дођу на лице мјеста.

Нажалост, дешава се да се поједини власници кола “пресипају” гас из плинске боце у аутомобилске резервоаре. Ова пракса је јако опасна, и никако немојте радите овакве ствари јер може доћи до експлозије.

Ако гас из боце почне да излази и запали се, немојте паничити јер неће експлодирати. Препоручује се да одмах затворите вентил на боци, а прије тога морате да заштитите руке и тијело од пламена. Боцу одмах изнесите на хладно и позовите ватрогасце.

Уколико планирате да на неколико дана напустите ваш стан, обавезно заврните плинску боцу. Вентилације понекад могу бити порозне и може доћи до цурења, што се често завршава фатално.

У свакој боци би требало да је додат вјештачки мирис, који упозорава да је дошло до цурења гаса. Ако осјетите такав мирис морате одмах направити промају, евакусати све из стана и ако је могуће искључити струју у кући помоћу главне склопке.

Filter 2019