Wed. Jun 16, 2021
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo zaslužuje pravedniju raspodjelu sredstava od PDV-a

Autor: FILTER/M.K.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu, koji je ostvaren u iznosu od 13.221.563 KM. U protekloj godini je u gradskom budžetu ostvaren suficit zahvaljujući prethodnoj Gradskoj upravi, rekao je gardonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić nakon prve redovne sjednice novog saziva gradskog parlamenta. On je dodao da je u izvršenje budžeta uvršten i prošlogodišnji kredit od 2,5 miliona KM, čiji manji dio će biti realizovan ove godine.

On je predložio, a većina odbornika prihvatila nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 11.876.536 KM. Gradonačelnik pojašnjava da se pri planiranju budžeta nastojalo okrenuti ka vlastitim prihodima. Prvenstveno se to odnosi na planiranje većeg iznosa sredstava od komunalne takse i naknade, ali ne kroz povećanje cijene, nego broja vlasnika stambenog prostora i privrednih subjekata. Takođe, planirana su veća sredstva u dijelu naplate boravišne takse.

„Izazovno smo se postavili prema sredstvima od komunalne takse i naknade. Računamo da ćemo neke stvari koje se odnose na naplatu putem sudskih postupaka i izvršenja, ostvariti. Računamo i na proširenje i novi broj obveznika“, pojasnio je Ćosić.

Ćosić je rekao da će biti povećana i rashodovna strana budžeta, prvenstveno kad je riječ o izdvajanjima za sport, nevladine organizacije i vjerske zajednice, odnosno, pomoć lokalnim crkvama.

„Odlučili smo da pomognemo izgradnju zgrade Rektorata i Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu u iznosu 50.000 KM, što ćemo realizovati u saradnji sa opštinom Istočno Novo Sarajevo, ali ćemo podržati i određene projekte u drugim opštinama“, naglasio je Ćosić.

Opozicija: Taj plan nerealan

Opozicija, predvođena SDS-om, bila je uzdržana pri glasanju za nacrt ovogodišnjeg budžeta. Posebno im je sporna namjera da se ukupan iznos od naplate komunalnih taksi i naknada poveća. Smatraju da taj plan nema realno uporište, jer bi trebalo značajno povećati broj poslovnih subjekata, ali i stanova.

„Gradonačelnik je predložio pa vidjećemo. Bojazan je da se neće ostvariti prihod, pa samim tim nema ni ostvarenja rashoda. Ako to bude kako je planirao, ja ću prvi da priznam i da pohvalim gradonačelnika, ali mislim da je ovo greška. Čekamo naredni prijedlog rebalansa, donijećemo kvalitetne amandmane i ako se usaglasimo nije nikakav problem da zajedno izglasamo budžet”, rekao je Goran Šehovac, šef kluba odnbornika SDS-a.

Zašto je važno povećanje prihoda od PDV-a?

Kao jedno od važnijih pitanja za stabilnost budžeta i veći broj projekata koje opštine i građani kandiduju, a koje bi Grad finansirao, gradonačelnik izdvaja mogućnost povećanja sredstava od PDV-a. Prošle godine je u gradski budžet po tom osnovu stiglo 6 miliona. Za ovu godinu je planirano 6,4.

Za prostor od 1.420 km2, na kome živi oko 65.000 ljudi, ti prihodi moraju biti veći – uz ravnomjernu raspodjelu od strane Vlade RS, prihodi od PDV-a namijenjeni Istočnom Sarajevu trebali bi se povećati za 3-4 miliona, smatra Ćosić.

„U našem budžetu sa prihodovne strane PDV dominantno utiče i ako se izborimo ove ili bar naredne godine dobijemo trajno više sredstava, to će biti usmjereno u sve oblasti u koje grad treba da se uključi, u svim opštinama”, rekao je Ćosić.

Novo rukovodstvo “Gradske radio-televizije” Istočno Sarajevo

Pred odbornicima se na prvoj redovnoj sjednici Skupštine grada našlo i nekoliko informacija, među kojima je i Informacija o stanju u oblasti vodosabdijevanja i kanalizacione strukture na području grada.

„Imamo velike procente gubitaka u tim preduzećima, a treba raditi i na odvajanju otpadnih i oborinskih voda, da otpadne vode preradimo i takve ispuštamo u prirodu i vodotokove. Sa opštinama i preduzećima koja su i radila te informacije, ćemo ubuduće raditi na poboljšanju njihovog funkcionisanja”, poručio je Branko Koroman, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Odbornici su danas razriježili dužnosti direktora i Nadzorni odbor “Gradske radio-televizije” Istočno Sarajevo. Za vršioca dužnosti direktora izabrana je Nataša Bogdanović Trifković.

Filter 2019