Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Источно Сарајево заслужује праведнију расподјелу средстава од ПДВ-а

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су извјештај о извршењу буџета за прошлу годину, који је остварен у износу од 13.221.563 KМ. У протеклој години је у градском буџету остварен суфицит захваљујући претходној Градској управи, рекао је гардоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић након прве редовне сједнице новог сазива градског парламента. Он је додао да је у извршење буџета уврштен и прошлогодишњи кредит од 2,5 милиона КМ, чији мањи дио ће бити реализован ове године.

Он је предложио, а већина одборника прихватила нацрт ребаланса буџета за ову годину у износу од 11.876.536 KМ. Градоначелник појашњава да се при планирању буџета настојало окренути ка властитим приходима. Првенствено се то односи на планирање већег износа средстава од комуналне таксе и накнаде, али не кроз повећање цијене, него броја власника стамбеног простора и привредних субјеката. Такође, планирана су већа средства у дијелу наплате боравишне таксе.

„Изазовно смо се поставили према средствима од комуналне таксе и накнаде. Рачунамо да ћемо неке ствари које се односе на наплату путем судских поступака и извршења, остварити. Рачунамо и на проширење и нови број обвезника“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће бити повећана и расходовна страна буџета, првенствено кад је ријеч о издвајањима за спорт, невладине организације и вјерске заједнице, односно, помоћ локалним црквама.

„Одлучили смо да помогнемо изградњу зграде Ректората и Музичке академије у Источном Сарајеву у износу 50.000 КМ, што ћемо реализовати у сарадњи са општином Источно Ново Сарајево, али ћемо подржати и одређене пројекте у другим општинама“, нагласио је Ћосић.

Опозиција: Тај план нереалан

Опозиција, предвођена СДС-ом, била је уздржана при гласању за нацрт овогодишњег буџета. Посебно им је спорна намјера да се укупан износ од наплате комуналних такси и накнада повећа. Сматрају да тај план нема реално упориште, јер би требало значајно повећати број пословних субјеката, али и станова.

„Градоначелник је предложио па видјећемо. Бојазан је да се неће остварити приход, па самим тим нема ни остварења расхода. Ако то буде како је планирао, ја ћу први да признам и да похвалим градоначелника, али мислим да је ово грешка. Чекамо наредни приједлог ребаланса, донијећемо квалитетне амандмане и ако се усагласимо није никакав проблем да заједно изгласамо буџет”, рекао је Горан Шеховац, шеф клуба однборника СДС-а.

Зашто је важно повећање прихода од ПДВ-а?

Kао једно од важнијих питања за стабилност буџета и већи број пројеката које општине и грађани кандидују, а које би Град финансирао, градоначелник издваја могућност повећања средстава од ПДВ-а. Прошле године је у градски буџет по том основу стигло 6 милиона. За ову годину је планирано 6,4.

За простор од 1.420 км2, на коме живи око 65.000 људи, ти приходи морају бити већи – уз равномјерну расподјелу од стране Владе РС, приходи од ПДВ-а намијењени Источном Сарајеву требали би се повећати за 3-4 милиона, сматра Ћосић.

„У нашем буџету са приходовне стране ПДВ доминантно утиче и ако се изборимо ове или бар наредне године добијемо трајно више средстава, то ће бити усмјерено у све области у које град треба да се укључи, у свим општинама”, рекао је Ћосић.

Ново руководство “Градске радио-телевизије” Источно Сарајево

Пред одборницима се на првој редовној сједници Скупштине града нашло и неколико информација, међу којима је и Информација о стању у области водосабдијевања и канализационе структуре на подручју града.

„Имамо велике проценте губитака у тим предузећима, а треба радити и на одвајању отпадних и оборинских вода, да отпадне воде прерадимо и такве испуштамо у природу и водотокове. Са општинама и предузећима која су и радила те информације, ћемо убудуће радити на побољшању њиховог функционисања”, поручио је Бранко Kороман, предсједник Скупштине Града Источно Сарајево.

Одборници су данас разријежили дужности директора и Надзорни одбор “Градске радио-телевизије” Источно Сарајево. За вршиоца дужности директора изабрана је Наташа Богдановић Трифковић.

Filter 2019