Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: U prošloj godini budžetski deficit 2.654.254 KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu koji iznosi 12.802.962 KM.

Rashodi su u prošloj godini ostvareni u iznosu od 15.457.216 KM, što znači da je budžet u deficitu 2.654.254 KM.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je novinarima da je deficit nastao zbog smanjenja prihoda od oko tri miliona KM od rente i uređenja građevinskog zemljišta.

Katić je naglasio da oko 40 odsto prihoda čine poreski prihodi, a sve ostalo opština zaradi kroz rentu i uređenje građevinskog zemljišta, prodaju zemljišta i ostale naknade koje opštinska uprava naplaćuje.

“Mi smo mala i mlada opština koja nema resurse i nikakve druge naknade i jako je teško sve ovo uraditi, a iza nas su veliki rezultati”, rekao je Katić i napomenuo da je zbog posljedica virusa korona u protekloj godini opština pomogla svima – i zanatskim radnjama i fizičkim i pravnim licima koja su imala poteškoće u poslovanju.

Katić je istakao da je u opštini, uprkos deficitu, završen veliki broj infrastrukturnih projekata u urbanim i ruralnim sredinama.

“Ovo je kontrolisani deficit i opštini Istočno Novo Sarajevo nije problem da izađe iz ovog deficita”, istakao je Katić i dodao da će i u ovoj i idućoj godini nastaviti sa planiranim kapitalnim ulaganjima.

Prema njegovim riječima, opština Istočno Novo Sarajevo nije izgubila tekuću likvidnost, plaća sve svoje obaveze, nije nikome dužna i pokušava da isplati i neke izostatke.

On je naglasio da studentima ne kasne stipendije, odborničke naknade, sredstva za natalitetnu politiku, te da ne kasne ni plate zaposlenim u ustanovama čiji je osnivač opština.

“Budžet za prošlu godinu je bio razvojni, urađeno je mnogo krucijalnih stvari i mi smo ponosni na to”, istakao je Katić.

On naglašava da je napravljen plan da se kroz planiranje budžeta za narednih pet godina pokrije ovaj deficit od 2.654.254 KM.

Katić kaže da je Skupština opštine danas usvojila i odluku o kreditnom zaduženju Komunalnog preduzeća “Rad” od 1.300.000 KM, jer je finansijski u teškoj situaciji, ali svoju djelatnost obavlja na profesionalan način.

On je pojasnio da je “Rad” obavljao djelatnost na području tri opštine i da su mu prihodi smanjeni za 50 odsto jer su Istočna Ilidža i Trnovo osnovale svoja komunalna preduzeća, te da oština Istočno Novo Sarajevo sada mjesečno mora da izdvaja oko 10.500 KM za odvoz smeća na deponiju u Trnovu.

Katić ističe da će se ovim kreditnim zaduženjem obezbijediti tekuća likvidnost komunalnog preduzeća “Rad”, ističući da, i pored svega, neće povećati cijene usluga građanima.

Šef Kluba odbornika SDS-a Natko Sudžuka rekao je da su oni bili protiv usvajanja izvještaja o izvršenju budžeta za prošlu godinu, dodajući da ovaj budžet “ima mnogo nepravilnosti”.

Sudžuka je pokrenuo inicijativu da Gradska radio-televizija prenosi uživo sjednice lokalnog parlamenta, jer, kako kaže, ima građana koji žele da vide šta se radi i kako se glasa.

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su izabrali Milana Maunagu iz Ujedinjene Srpske za potpredsjednika Skupštine opštine, jer je prethodno Nataša Bogdanović-Trifković podnijela ostavku na ovo mjesto zbog imenovanja za direktora Gradske radio-televizije.

Na današnjoj sjednici izabrani su i načelnici odjeljenja u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Na početku sjednice zakletve su položili novi odbornici Ognjen Delić iz DEMOS-a koji je zamijenio Aleksandra Kostovića koji je nedavno izabran za zamjenika načelnika opštine i Dejan Kulina iz SNSD-a, koji dolazi umjesto Marine Mičić, koja je izabrana za načelnika Odjeljenja za finansije u Gradu Istočno Sarajevo.

Filter 2019