Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Изградња ХЕ Бук Бијела: Дан који су Фочаци чекали деценијама

Извор: Независне новине

Изградња хидроелектране (ХЕ) Бук Бијела на ријеци Дрини пројекат је који наша општина и сви њени становници чекају више десетина година, рекао је за “Независне новине” начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

У понедјељак почињу припремни радови за изградњу ове ХЕ, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона евра.

“Можда и нисмо вјеровали да ће доћи до овог дана да се обистини дефинитивна градња ове електране. Ја сам заиста препоносан што Република Српска и Србија коначно улажу у овај пројекат. Он ће нам значити много. Kада је у питању сама градња, она доноси запошљавање наших људи и ангажман наших предузећа, а касније, такође, по изградњи, имам обећање да ће више од 100 људи имати запослење на самој електрани Бук Бијела”, рекао је Вукадиновић.

Према његовим ријечима, од одређених накнада очекују се и озбиљни приливи у буџет општине Фоча.

“Мислим да све те бенефите морамо искористити на прави начин, а та средства усмјерити на даље инфраструктурне пројекте с обзиром на то да наша општина има инфраструктуру у јако лошем стању, што се односи на магистралне, регионалне и локалне путеве”, појаснио је Вукадиновић.

Нарочито га, истиче, интересује развој туризма, односно Националног парка те рафтинга ријеком Таром.

“Сигурно је да ће сам пројекат изградње хидроелектране Бук Бијела пратити и неке инфраструктурне инвестиције, као што су, рецимо, путне комуникације”, рекао је Вукадиновић.

Kако нам је потврдио, у понедјељак за 13 часова предвиђено је свечано обраћање и полагање камена темељца, а свечаности ће, између осталих, присуствовати премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, као и ресорни министри, те директори електропривреда.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао да ће изградњом ХЕ Бук Бијела, која би требало да траје пет година, бити отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – Фоча и Паунци, као и у Херцеговини ХЕ Дабар те вјетро и соларне електране.

“Осим Бук Бијеле планирамо да у другој половини љета почнемо изградњу три мање хидроелектране на ријеци Бистрици, чија је планирана вриједност 102 милиона евра. Наш циљ и жеља су да у изградњи ових електрана учествује што више домаћих компанија и да буде запослено што више локалног становништва, а процјена је да је потребно минимум 500 радника током градње”, рекао је Ђокић. Он је оцијенио да ће овај пројекат допринијети развоју читаве државе, не само једног града и једне регије.

“Окреће нас ка будућности, која подразумијева сарадњу, договор, заједничко учешће, а с циљем да нам народ живи боље, без обзира да ли живи с ове или оне стране Дрине. Сарадња Србије и БиХ је од кључног значаја за будућност и кроз овај пројекат се то на најбољи начин потврђује”, рекао је Ђокић те додао да ће у понедјељак бити одржана и заједничка сједница двије владе.

Да је ријеч о значајном пројекту сматрају и економисти.

“Инфраструктурни објекти, а поготово они у чију су изградњу укључени и извођачи из Републике Српске, а који ће у будућности допринијети побољшању снабдијевањем електричном енергијом, али и дати свој допринос расту БДП-а, свакако су позитивна вијест. Надамо се да ће таквих пројеката бити више”, рекао је за “Независне новине” Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС SWОТ.

Еколози: Зауставити изградњу

Еколози, љубитељи ријека и екстремних спортова на води, саопштили су у петак да је неопходно да се планови за изградњу три бране на горњој Дрини у БиХ зауставе и да се ова јединствена ријека заштити.

Виктор Бјелић из Центра за животну средину из Бањалуке сматра да изградња планираних хидроакумулација на Дрини представља пријетњу да ће бити уништено скоро 30 километара тока, а грађанима Фоче и околине представља и пријетњу по здравље.

Filter 2019