Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Ивана Павловић – из породичног малињака до свјетског избора за Мис туризма

Фото: еСребреница

Извор: Срна

Акценат мог наступа на свјетској смотри љепоте биће на представљању природних љепота, културе и људи, а посебно екологије и туристичких изазова и потенцијала ријеке Дрине, најављује Братунчанка Ивана Павловић, која је недавно изабрана за мис туризма БиХ за 2021. годину.

Двадесетогодишња Братунчанка Ивана Павловић недавно је изабрана за мис туризма БиХ за 2021. годину и у септембру ће учествовати на избору за Мис туризма свијета који ће бити одржан у Кини.

Ивана је прошле године завршила гимназију. Није уписала факултет због породичних обавеза, односно рођења сестре и жеље да помогне родитељима, али и да заврши писање романа, те настави са учењем страних језика, што јој је хоби и за шта посједује посебан дар.

Она каже да је самостално научила осам језика и да жели да усавршава то знање – да научи да их говори течно и добије сертификате.

Према њеним ријечима, на избор за Мис туризма БиХ пријавила се без великих амбиција и са жељом да годину коју проводи код куће у вријеме ограниченог кретања и активности због вируса корона обогати неким новим садржајима и искуством.

– Пријавила сам се за избор, али нисам очекивала висок пласман и квалификовање међу 10 најбољих, а камоли побједу. Жеља ми је била да мало промијеним свакодневну монотонију која се састоји од учења и кућних обавеза, те да слободно вријеме усмјерим на неке нове активности које ће ми донијети ново искуство и омогућити неки вид усавршавања – прича Ивана.

Ипак, у веома јакој конкуренцији она је проглашена најбољом, односно најљепшом у БиХ.

– Ово је за мене лијеп доживљај и успомена, али уједно и одговорност јер, када изађете са лентом на којој пише име државе више не представљате себе него државу – каже ова дјевојка.

Она истиче да је овогодишњи избор за мис свијета посвећен туризму јер је та привредна грана претрпјела огромну штету због вируса корона и рангирана је као четврта по значају у свијету, а због епидемиолошке ситуације ова смотра је још више добила на значају.

– Акценат мог наступа на свјетској смотри љепоте биће на представљању природних љепота, културе и људи, а посебно екологије и туристичких изазова и потенцијала ријеке Дрине, чијих је 68 километара лијеве обале у општини Братунац, гдје је и јединствено излетиште Рајска плажа, која је посебна атракција и изазов за туристе – наводи Павловићева.

Ова скромна дјевојка сматра да је већ остварила велики успјех пласманом на свјетско такмичење, те додаје да иде у Кину да остави што бољи утисак и што успјешније представи земљу и свој Братунац, који јој је пружио подршку за припреме.

Она очекује и подстицај виших инстанци власти БиХ за квалитетно представљање на свјетском избору за мис туризма.

Прве јавне наступе имала је као члан Аматерског позоришта “Милица Топаловић” из Братунца и за себе каже да је прво писац па онда мис.

Ивана од дјетињства пише поезију и истиче да је награђивана на неким литерарним и пјесничким конкурсима, те да јој је то био подстицај да настави са писањем, што јој је прерасло у навику и хоби.

Она наводи да је одлучила да се опроба и у прози и да ће ускоро завршити писање романа под насловом “Ти ћеш бити свјетлост у мом животу”, који говори о једном успјешном братуначком спортисти чију је каријеру прекинуо рат, те прати његов живот и након тога до овог времена.

Мис туризма за себе каже да је једноставна дјевојка из народа која се већ 10 година бави бербом малине у породичном малињаку и жали што, ради припрема за наступ у Кини, овог љета неће моћи да помогне родитељима у берби.

– Од девете године радим у малињаку. То је напоран посао и поштена зарада до које се долази радом и знојем у прашини, али се тога не стидим и тако желим да се представим на свјетској смотри за љепотицу туризма – говори Ивана.

Млада Братунчанка наглашава да ће уложити максимум да што успјешније наступи на избору за мис туризма свијета, али да себе у будућности види као писца.

Осим жеље за успјехом и упознавањем Кине, након тог такмичења Ивана жели да настави школовање.

– Моје интересовање је књижевност. Желим да упишем и завршим студиј књижевности јер ће ми то знање користити у списатељском послу којим желим да се бавим – каже мис туризма БиХ.

Filter 2019