Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Зељковић: Трећа фаза вакцинације против вируса корона крајем маја

Извор: Срна

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да би трећа фаза вакцинације против вируса корона у Српској требало да почне крајем маја, када ће, између осталих, бити вакцинисани медијски и просвјетни радници и полицијски службеници.

Зељковић је навео да је план да се иде паралелно са вакцинацијом ових група грађана, те изразио наду да ће се процес завршити у што краћем периоду.

– Република Српска располаже са око 130.000 до 150.000 вакцина, а очекује се да ће нам ускоро стићи додатних око 250.000 доза за већи обухват вакцинације”, рекао је Зељковић за “Независне новине”.

Он је истакао да је циљ да до краја маја буде 100.000 лица вакцинисаних првом дозом, те да је највећи изазов обезбјеђивање вакцина, али и да грађани буду заинтересовани за вакцинацију.

Зељковић је навео да се Српска тренутно налази у другој фази вакцинације, која обухвата особе старије од 65 година и особе са више хроничних болести, те да је преостало још 60.000 старијих од 65 година су се пријавили, а још нису вакцинисани.

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, он је навео да подаци указују да се Српска припрема да уђе у повољнију епидемиолошку ситуацију.

– Међутим, тренутна ситуација, поред стабилизације и даље је неповољна, са високим бројем позитивних лица на дневном нивоу. И даље је неизвјесно у којем правцу ће ићи и то зависи од нас – рекао је Зељковић.

Када је ријеч о потврди о вакцинацији коју особа добије у здравственој установи у којој се вакцинише, он је напоменуо да она важи унутар Српске.

– Када особа заврши комплетну вакцинацију може од Института да добије потврду која је заштићена кодом, који је немогуће фалсификовати – рекао је Зељковић.

Он је поручио грађанима да је најважније да знају да су све вакцине које долазе у Српску контролисане и сигурне, те да је мала разлика између вакцина када је ријеч о ефикасности.

– У Српској нисмо имали ниједно озбиљније нежељено дејство као посљедицу вакцинације, него су то била блажа нежељена дејства, попут температуре, малаксалости, болова у мишићима, на мјесту убода или општа слабост – појаснио је Зељковић.

Filter 2019