Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Збирка задатака за средњошколце на такмичењу из математике

Извор: Срна

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву обезбиједио је збирку задатака са математичких такмичења за 37 средњошколаца из Републике Српске који ће 22. маја учествовати на републичком такмичењу.

Збирка је данас уручена шесторици средњошколаца из Источног Сарајева, а један од њих је и Душан Перић који се у Средњошколском центру “28. јуни” у Источном Сарајеву школује за техничара информационих технологија.

“Ово ми није прво такмичење. Kњига ће ми доста помоћи јер на такмичењима буде доста задатака из гимназије, па се наш план и програм не подудара с тим, јер смо ми стручна школа”, рекао је Душан Перић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је новинарима да је намјера била наградити ученике средњих школа источног дијела Републике Српске.

“Наградити ученике који су имали храбрости ставити знање на пробу и да јавно покажу шта знају, не само у учионицама, него и ван њих”, истакао је Поповић и додао да је циљ мотивисати младе људе да што више уписују неки од факултета у Републици Српској.

Професор математичке групе предмета на овом факултету, који је и аутор збирке задатака, Видан Говедарица рекао је да су у књизи сабрани задаци са 13 републичких такмичења.

“Ту су задаци са такмичења од 1994. до 2006. године. Прво и друго такмичење из математике у Републици Српској одржано је још у рату”, подсјетио је Говедарица.

Продекан за науку и предузетништво на овом факултету Младен Бањанин рекао је да се на овај начин промовишу такмичари.

“То су такмичари који учествују на републичком такмичењу. Учествују ученици из 10 средњошколских центара од Требиња до Добоја. Циљ је да се тим младим људима покаже да неко води рачуна о њиховом раду, труду и успјесима”, рекао је Бањанин.

Filter 2019