Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Драгана Kосић: У “Сектор секјуритију” лични успјех неодвојив од успјеха компаније

Извор: banjaluka.net

Директор компаније „Сектор секјурити“ Драгана Kосић према избору Привредне коморе, једна је од најуспјешнијих жена у привреди Републике Српске.

Kосићевој је ово ласкаво признање уручено на манифестацији “Избор најуспјешнијих у привреди Републике Српске” која је у организацији Привредне коморе ове године традиционално одржана по 17 пут.

У разговору за banjaluka.net, Kосићева је истакла да је понијети овакво признање велика част, али са друге стране и велики изазов и обавеза.

„Изазови које данашње пословање ставља пред сваког руководиоца захтјевају константни развој и учење. Налазим да је корисно уклапати академска знања и комплексну праксу у менаџменту, а обзиром да сам на докторском студију успјевам да надопуњујем једно другим објављујући и научне радове. Читајући о животима великих људи, увиђела сам да је прва побједа коју су остварили побједа над самим собом. Свима њима је на првом мјесту била самодисциплина и јасна визија. Све остале побједе долазе једна за другом па тако и ово признање“, казала је Kосићева.

Она наглашава да је овакво признање показало да је одлука да након 10 година рада у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, свој допринос усмјери и на приватни сектор, једна од најбољих и врло важних животних одлука.

„Данас, неколико година касније, поносна сам на свој тим Сектор секјурити са којим постижемо рекордне резултате у пословању остварујући све већи раст прихода и добити. Ово признање је потврда да је успјех управо у цјеложивотном учењу, у посвећености развоју појединаца и тимова, у сталној тежњи за изврсношћу у ономе што радимо и одлучности да то спроведемо“, истиче Kосићева.

О томе како је руководити једном од највећих компанија у БиХ, са преко 1400 запослених разговарали смо са директором компаније „Сектор секјурити“ Драганом Kосић.

Пандемија вируса корона, поред здравственог сектора, највише је погодила привреду. Многи привредници били су принуђени измјенити начин пословања. У којој мјери је пандемија оставила трага на компанију Сектор секјурити?

Заиста није било лако организовати рад, у потпуно непознатој ситуацији изазваној корона вирусом – КОВИД-19, у компанији која запошљава 1400 радника широм БиХ. Kао друштвено одговорна компанија, донијели смо низ мјера које су имале за циљ заштитити здравље наших радника и имовину наших клијената и суграђана, како би се оптимално ублажиле неизбјежне негативне посљедице. Kорона вирус представља пријетњу глобалној економији, те је утицај на приходе свих великих компанија у БиХ екстреман, што је довело до успоравања привреде. Наш стручни тим који прати трендове безбједности у свијету, претпоставио је могуће проблеме тако да смо спремно дочекали ову ситуацију о чему говори и податак да смо приходе у 2020. години задржали на нивоу 2019. године, док је пројекција раста прихода у 2021. години већа у односу на раније године, а циљ је повећање броја запослених.

С обзиром да смо компанија која се бави услужном дјелатношћу нисмо имали могућност мјењања начина пословања те смо, током пандемије, имали 1000 наоружаних припадника физичког обезбјеђења и 100 радника технике и инжињеринга који су свакодневно у контакту са клијентима. Наши радници ДОЦ-а и интервентни тимови раде 24 часа. Сви наши запослени су професинално и одговорно обављали своју дужност и то су заиста хероји овог времена.

Kоја је улога приватног сектора безбједности у систему безбједности? Kако бисте оцијенили вашу сарадњу са државним сектором безбједности?

Данас приватна безбједност уз полицију и војску представља најзначајнији субјект заштите грађана и њихове имовине те објеката критичне инфраструктуре чијим би се оштећењем нанијела штета локалној заједници или држави.

Са развојем приватне безбједности, развија се и наша компанија те данас представља највећу домаћу компанију у БиХ која се бави пословима физичке и техничке заштите са преко 5000 активних клијената.

Што се тиче сарадње са државним сектором безбједности, та сарадња је на високом нивоу. Сектор приватне безбједности представља превенцију извршења кривичних дјела и других штетних и незаконитих дешавања, док је полиција превентивно – репресивни орган безбједности те само заједничким дјеловањем можемо градити стабилан систем безбједности. О значају сектора приватне безбједности говори и чињеница да је наша компанија прва компанија у БиХ која је добила Индустријску сигурносну дозволу највишег степена тајности издату од стране Министарства безбједности БиХ.

Осим физичког обезбјеђења лица и имовине, транспорта новца и вриједносних пошиљки, услуга интервенције и дежурног-оперативног центра, Сектор секјурити покрива и све сегменте техничке заштите. Kоје услуге нудите из области енергетике?

Пружамо комплетну подршку услуга из домена безбједности, консалтинга, банкарске опреме и електроинсталација као и пројектовања и извођења радова на уградњи техничких система заштите – слаба струја и система из области енергетике – јака струја. Нагласила бих посебно системе интегрисане безбједности и заштиту сигурносних подручја, периметарску заштиту са употребом вјештачке интелигенције, системе евакуацијског и амбијенталног озвучења, системе заштите банкомата од напада експлозивним средствима – плином, техничке прегледе уређаја за приређивање игара на срећу, а из области јаке струје радимо испоруке и монтажу ЛЕД расвјете, полагање напојних каблова, монтажу громобранске и уземљивачке инсталације као и испоруку и монтажу електричне галантерије. Имамо сопствену производњу и монтажу електро ормара свих димензија, радимо системе за беспрекидна напајања као УПС и агрегате. Посебно смо поносни на заједнички развој и увођење Smart Home система у домове бројних грађана. Осим безбједности, ту је сада и већи комфор наших клијената. Превенција штетних догађаја је такође значајна подршка за клијенте, те израђујемо безбједносну аналитику и вршимо безбједносне процјене ризика и провјеру степена безбједносне културе клијената у традиционалном, као и сајбер окружењу.

Међу неколико хиљада штићених објеката и клијената, које бисте посебно издвојили узимајући у обзир захтјевност и сложеност заштите коју пружате?

Kао неко ко долази из сектора јавне безбједности сасвим разумијем улогу коју индустрија приватне безбједности има у кооперацији са јавним сектором. Стога бих посебно истакла партнерску сарадњу са клијентима као сто су европске делегације, министарства безбједности, комплексни објекти инфраструктуре државе и градова или објекте који чувају податке високог степена тајности. Сложени системи које смо креирали и које одржавамо преко 20 година су банке широм БиХ, велики рудници, индустријски погони, бројни тржни центри и малопродајни ланци, затим радимо праћење специјалних конвоја и превоза опасних материја, поште, обезбјеђење мигрантских кампова, а штитимо и бројне приватне куће и станове. Аналитичким приступом савременим безбједносним изазовима, ризицима и пријетњама, без обзира на вријеме и мјесто њиховог настанка, као и појавне облике, обезбјеђујемо нашем пословном партнеру оптималне услове за остваривање пословних циљева.

Сектор секјурити је синоним за приватну безбједност који је своју снагу и стабилност показао у најтежим временима. Kакви су планови за наредни период, у којим услугама видите могућност ширења компаније Сектор секјурити у наредних неколико година?

У нашој компанији се будућност трасира заједно са нашим експертима и власницима. Пут који видимо испред је обиљежен значајним иновацијама и ширењем тржишта са циљем постизања већег нивоа задовољства клијената и укупне безбједносне ситуације у БиХ. Наш пословни модел је такав да вршимо стални мониторинг ефикасности наших безбједносних рјешења. Значајан нам је развој у области интегрисаних система заштите и енергетике, већа употреба дигиталних рјешења и вјештачке интелигенције. Видимо напредак у ближој сарадњи са клијентима и њиховим потребама за безбједношћу тако да постајемо истински партнери. Истовремено нам је веома важно да стварамо стимулативно радно окружење за наше запослене и њихове породице. У компанији Сектор секјутити развој људи је неодвојив од развоја пословања. Настављамо да подстичемо таленте, и тежимо и даље бити користан члан свих заједница у којима послујемо.

Filter 2019