Thu. Jun 17, 2021
ћирилица /латиница

Додик: Његовати слободарску традицију Војске Српске и српског народа

Извор: Срна

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим припадницима Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, војницима, подофицирима, официрима, цивилним лицима и генералима у Оружаним снагама БиХ, који баштине традиције Војске Републике Српске, 12. мај – Дан Трећег пјешадијског (РС) пука и Дан Војске Републике Српске.

Додик је нагласио да обиљежавање 12. маја учвршћује увјерење да је Република Српска неприкосновена и трајна, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

– Трећи пјешадијски (Република Српска) пук, који је наставио да баштини тековине Војске Републике Српске, гарант је опстанка српског народа и Републике Српске на овим просторима. Српска војска и српски народ су по традицији слободарски, увијек на страни мира, слободе, правде и истине – истакао је Додик у честитки.

Он је навео да је Војска Републике Српске основана да би заштитила српски народ и најчеститије и најчасније учествовала је у стварању Републике Српске.

-Не само на овај дан, већ свакодневно треба да се сјећамо часног пута Војске Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, кроз шта је све прошла да би одбранила територију Републике Српске, а са посебним поштовањем треба да одамо почаст страдалим српским војницима који су у темеље наше Републике Српске вјечно узидали оно што је највредније – живот и дијелове тијела – нагласио је Додик.

Он је рекао да сви ми који данас уживамо у слободи и миру с дубоким поштовањем и вјечном захвалношћу треба да његујемо сјећање на њихову жртву.

-Истовремено, то нас обавезује и да трајно чувамо и бранимо нашу Републику да би је што бољу и снажнију оставили у наслијеђе нашим потомцима, те да његујемо слободарску традицију српског народа – нагласио је Додик, указавши да гдје Срби нису имали своју државу и војску, имали су страдања, огормну жртву и голготу.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Војска је била главна снага у одбрани Републике Српске и постојала је до 1. јануара 2006. године, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске његује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук.

Filter 2019