Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Дан формирања Прве сарајевске механизоване бригаде ВРС

Извор: Општина Источно Ново Сарајево

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежава Дан формирања Прве сарајевске механизоване бригаде 20.05.2021. године, у 11:00 часова парастосом  и полагањем цвијећа за 618 погинулих бораца припадника бригаде, на Војничком гробљу Враца, у складу са епидемиолошким мјерама.

У склопу обиљежавња у 11,45 часова испред мјесне заједнице Лукавица обавиће се освећење спомен плоче за 38 погинулих бораца из мјесне заједнице Лукавица.

Одласком ЈНА за Југославију односно у Србију, построји се српски народ 20.05.1992. године и формира Прву сарајевску механизовану бригаду у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске са сједиштем у Лукавици у касарни Слободан Принцип Сељо и Славиша Вајнер Чича, са циљем одбране српског народа и српске територије садашњег Источног Сарајева.

Славну, слободарску и непобједиву бригаду, ратника са срцем и мишицама, у чијем су тијелу тукли снага и одважност, хучали пркос и слободарство, Грбавице и Враца, Требевића, Тилаве и Лукавице, Касиндола и Добриње.

Бригаду, која је имала само један задатак, правац и циљ: бранити и одбранити.

Бригаду, која је са својим грудобранима и бастионима од Ковачића и Златишта, преко Миљевића и Озренске, Мојмила и Тврдимића, све до Војковића, Кијева и Трнова, прошла голготу и стигла до побједе. Заслужила је да постоји уписана као један од првих стихова српске хероине.

Filter 2019