Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Дан побједе обиљежен на Сокоцу

Извор: Срна

Полагањем вијенаца на Спомен-костурницу у Парку бораца Романије на Сокоцу, на којој су уписана имена 969 партизанских бораца са подручја ове општине погинулих у Другом свјетском рату, обиљежен је 9. мај – Дан побједе над фашизмом.
Предсједник Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата /СУБНОР/ Миливоје Јанковић говорио је о великом доприносу бораца са ширег романијског подручја у побједи над фашизмом.

“Осим 1.150 бораца колико је погинуло из Романијског одреда, а бројао је 3.020 бораца у току рата, пале су и 5.494 цивилне жртве, те 6.000 жртва у покољу на Старом Броду на Дрини у прољеће 1942. када је страдао највећи број становника Романије”, навео је Јанковић.

Он је подсјетио да је тадашње Романијско војно подручје у Другом свјетском рату обухватало садашње општине Соколац, Хан Пијесак и Пале.

Јанковић је нагласио да је Романија у борби против фашизма изњедрила 10 народних хероја – Данила Ђокића, Миланка Витомира, Славишу Вајнера Чичу, Јову Јанковића, Марка Ећимовића, Милана Шарца, Павла Горанина-Илију, Михајла Бјелаковића, Перу Kосорића и Грују Новаковића, те да су животе за слободу на романијском подручју дали и народни хероји Рава Јанковић и Радован Петровић.

“Наша је дужност да их поменемо, наша обавеза да одржавамо споменике и да преносимо на младу генерацију успомене из борбе против фашизма”, навео је Јанковић.

Он је најавио да ће Соколац бити домаћин обиљежавања 80 година устанка народа БиХ против фашизма, односно устанка на Романији која је, како је истакао, увијек била појам херојства, храбрости и слободе.

Јанковић је поручио да на Романији треба да се вјечно вијори застава на Црвеним стијенама коју је на почетку борбе против фашизма поставио Богдан Лиздек.

На Спомен-костурницу на Сокоцу вијенце су положили начелник општине Соколац Милован Бјелица са сарадницима, те делегације Скупштине општине и Општинског одбора СУБНОР-а Соколац.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у Европи у знак сјећања на побједу над фашизмом у Другом свјетском рату.

Filter 2019