Sun. Jun 13, 2021
ћирилица /латиница

Вујичић: Најтраженији инжењери електротехнике и грађевинарства

Извор: Срна

Међу занимањима више и високе стручне спреме, која су тражена, предњаче економисти и рачуновође, али и инжењери електротехнике, грађевине и машинства, те магистри фармације и програмери, рекао је директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић, поводом уписа матураната.

Вујичић је рекао да охрабрује чињеница да, када је ријеч о високообразовним занимањима, расте интересовање и у другим областима, осим економије и права, и у том смислу је важно пратити и кретања на тржишту, те потребе послодаваца како би се на њих адекватно одговорило, саопштено је из Завода за запошљавање.

Он је нагласио да су редовно каријерно савјетовање, публикације, ажурирана веб-страница, те континуирано информисање јавности само неке од редовних активности Завода у оквиру каријерног савјетовања које матурантима основних и средњих школа, као и њиховим родитељима, могу помоћи у овом важном процесу.

“Позивамо младе и њихове родитеље да се обрате бироима у њиховим локалним заједницама који имају још прецизније податке и могу им помоћи у одлуци”, истакао је Вујичић.

У саопштењу је наведено да матуранти, заједно са својим родитељима, у овом периоду доносе одлуке о избору занимања и даљем школовању, а Завод, како би младима био олакшан избор будућег занимања, учествује у креирању уписне политике Републике Српске.

План уписа у Републици Српској предлаже се у складу са потребама локалне привреде, при чему су узети у обзир подаци о незапосленим лицима које води Завод за запошљавање Републике Српске, те мишљења Привредне коморе, Занатске коморе, Уније удружења послодаваца и осталих друштвених партнера, као и резултати обављених анкета ученика и родитеља.

Према новој номеклатури занимања у Републици Српској дефинисано је укупно 106 занимања, и то о 53 занимања четвртог степена сложености и 53 занимања трећег степена сложености.

У саопштењу је наведено да у процесу доношења једне од најважнијих животних одлука, Завод за запошљавање Републике Српске може да помогне матурантима са подацима из својих евиденција о кретањима на тржишту рада, те потребама послодаваца.

“Завод је адреса на којој се могу добити све релевантне информације, те је у том смислу партнер младима у Републици Српској који планирају своју даљу каријеру”, наведено је у саопштењу.

Завод је уз техничку подршку пројекта “Истраживање тржишта рада” који финансира ЕУ, Фондације “Хелветас” и екстерно ангажованог стручњака, провео истраживање међу послодавцима о кретањима на тржишту рада што може бити додатна корисна информација младима, а извјештај је доступан на интернет адреси www.zzzrs.net/images/uploads/dokumenti/Istrazivanje_trzista_rada_u_Republici_Srpskoj.pdf

Filter 2019