Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Врх СДС-а, ПДП-а и ДНС-а одбио позив лидера СНСД-а за разговоре о могућим рјешењима за БиХ: Опозиција против српске платформе

Извор: Глас Српске

Лидери опозиционих странака у Српској одбили су позив на разговоре и приједлог предсједника СНСД-а Милорада Додика да буду дио заједничке српске платформе у дијалогу између Српске и ФБиХ и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик позвао је прије два дана опозицију на разговор и понудио да одреде вријеме и мјесто састанка, али је изразио оправдану сумњу да ће до тих разговора доћи.

– Ја бих волио да до тога дође, али са оваквом опозицијом и њиховим руководством, који су неколико пута већ издали Српску, не можемо очекивати никакав консензус. Ако СДС и ПДП неће да буду дио заједничке платформе у име Републике Српске, они се сами искључују. За нас је најважније и најгоре да они нису дио блока с нама, да су дио блока са СДА – оцијенио је Додик.

Лидери двије највеће опозиционе странке, као и лидер ДНС-а само дан након ових Додикових ријечи потврдили су да је био у праву.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић поручује да је опредјељење ПДП-а поштовање Дејтонског споразума и да им, како каже, не пада памет да прихватају икакве лажне разговоре о његовом рушењу са Милорадом Додиком и његовим, како каже, прудско-акцизним партнерима.

– Нека ти продавачи магле одговоре о чему ће разговарати ако је јасно да је Дејтонски споразум једини могући оквир иза којег стоје све свјетске силе укључујући и Русију? Зар заиста очекују да повјерујемо да ће се људи који се не могу договорити о набавци вакцина договорити о измјенама међународног мировног споразума? Квазисрбовање СНСД-а више нигдје не пролази и што се нас тиче, са њима се једино може разговарати о томе да су за 15 година непрекидне власти постали мултимилионери, а народ све сиромашнији и расут широм свијета – каже Бореновић за “Глас Српске”.

Лидер ДНС-а Ненад Нешић каже да ће ДНС увијек учествовати у рјешавању питања битних за судбину Републике Српске, али неће учествовати у “политичком циркусу СНСД-а”.

– Позивам Додика и СНСД да покажу озбиљност и почну да поштују закључке Народне скупштине Републике Српске. Један од тих закључака је и онај о неучествовању српских представника у раду институција на нивоу БиХ док не буде донесен закон о Уставном суду БиХ и док не оду странци из тог суда. Позивам га да то поштује и након тога ће се ДНС одазвати позиву на разговоре са СНСД-ом – каже Нешић.

Што се тиче позива на разговоре са Федерацијом БиХ, он каже да је примијетио да Додик свакодневно разговара са Шефиком Џаферовићем, Жељком Комшићем и осталима.

– Не знам о каквим разговорима прича кад он свакодневно разговара с њима. Ако не зна шта да им поручи, ми смо спремни да га подучимо – каже Нешић за “Глас Српске”.

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић каже да је начелно увијек за разговоре, али да је лидер СНСД-а прокоцкао све досадашње прилике за јединствени наступ.

– Сви досадашњи Додикови позиви су били резултат неке његове тренутне утакмице и намјере да извуче политичку корист. То су испразне приче, јер је изманипулисао све чега се дохватио. Зато сматрам да не треба прихватити тај позив и да са њим више нема никакве озбиљне приче – каже Миличевић за “Глас Српске”.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић кратко је одговорио шта мисли о одбијању опозиционих странака да сједну за заједнички сто са осталим српским странкама и разговарају о заједничкој платформи.

– Они су тиме потврдили да нису дио пројекта који се зове Република Српска. Кратко – јасно – каже Шпирић.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је чињеница да ми у Републици Српској нисмо пуцали једни на друге и нисмо једни другима нанијели зло.

– То што имамо различите политичке ставове не смије и не треба да буде разлог да не разговарамо. Одбијање опозиције да сједнемо за исти сто показује њихову оданост неким другим разговорима – рекао је за “Глас Српске” Стевандић.

Већина

Милорад Додик је истакао да у сваком случају СНСД има двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске да изгласа платформе.

– Оно што парламент и ми желимо јесте разговор о свим темама, ништа друго. Ми не бјежимо од тога да разговарамо о томе како је могуће да БиХ опстане, али исто тако, ако је немогуће да опстане, онда је сасвим логично да имамо идеју како треба да се разиђемо – оцијенио је Додик.

Иницијатива за разговор о могућим рјешењима за БиХ наћи ће се пред посланицима Народне скупштине у наставку 16. редовне сједнице, која је заказана за 11. мај.

Filter 2019