Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Владика Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског

Извор: Срна

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве изабрао је данас Његово преосвештенство епископа будимљанско-никшићког Јоаникија за митрополита црногорско-приморског, саопштила је Митрополија црногорско-приморска.
Након упокојења митрополита Амфилохија, Свети архијерејски синод СПЦ је 30. октобра прошле године поставио епископа Јоаникија за администратора Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Јоаникије /Мићовић/ рођен је 20. априла 1959. године у Велимљу /Бањани/.

Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1990. године и апсолвирао филозофију на Филозофском факултету у Београду.

Замонашио се у манастиру Ћелија Пиперска 30. октобра 1990. године.

Рукоположен је у чин јерођакона 7. фебруара 1991. године, а у чин јеромонаха 17. фебруара 1991. године, када је и постављен за вршиоца дужности настојатеља манастира Савина.

За настојатеља Цетињског манастира, наставника и главног васпитача у новообновљеној Цетињској богословији постављен је 1. септембра 1992. године.

Септембра 1995. године унапријеђен је у чин протосинђела и постављен за вршиоца дужности ректора Цетињске богословије.

За викарног епископа будимљанског изабрао га је Свети архијерејски сабор на редовном засједању у мају 1999. године.

Хиротонисан је на Цетињу у чин епископа од патријарха српског Павла, уз саслужење митрополита Амфилохија и још 12 архијереја 3. јуна 1999. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском засједању 2001. године основао је Епархију будимљанско-никшићку са сједиштем у Ђурђевим Ступовима и за њеног администратора поставио је викарног епископа будимљанског Јоаникија.

На мајском засједању Сабор га је 2002. године изабрао за епископа будимљанско-никшићког, а устоличење је обављено 4. августа у манастиру Ђурђеви Ступови у којем је било древно сједиште Епископије будимљанске основане Светим Савом 1220. године.

Од избора за епископа будимљанско-никшићког, владика Јоаникије покренуо је у Епархији обнову раније порушених и изградњу нових цркава и манастира, више од 60 светиња од којих су већина већ завршене и освештане.

Са обновом светиња започео је и обнову монаштва по општежитељном или скитском уставу. Покренуо је Епархијски лист “Свевиђе” и издавачку дјелатност у Епархији.

До сада је био члан Светог архијерејског синода СПЦ у два мандата – од 2005. до 2007. и од 2012. до 2014. године.

Студије и чланке из области богословља, историје СПЦ и књижевности објављује у црквеним часописима и грађанској периодици.

Поводом двадесетогодишњице његове архијерејске службе /1999-2019/ изишла је из штампе његова књига “Свјетлост свијетли у тами”.

Filter 2019