Mon. Jun 14, 2021
ћирилица /латиница

Влада КС: Смијенити руководство Клиничког центра Универзитета у Сарајеву

Извор: Срна

Влада Кантона Сарајево усвојила је данас закључак којим захтијева да хитно буду смијењени и руководство и Управни одбор Клиничког центра Универзитета у Сарајеву, те да 13 анестезиолога, који су поднијели захтјев за раскид уговора са том здравственом установом, запосли у Општу болницу.

“Влада ће ријешити радноправни статус 13 анестезиолога који ће бити примљени у Општу болницу у року од седам дана. Завод за здравствено осигурање ће обезбиједити средства за плате како би поднијели трошак”, рекао је предсједник Владе Кантона Сарајево Един Форто на конференцији за новинаре након хитне сједнице Владе.

Форто је појаснио да је одлучено да се од Владе Федерације БиХ (ФБиХ) захтијева да руководство и Управни одбор Клиничког центра буду смијењени због бојазни да ово неће бити једини одлазак љекара.

“Имамо информацију да неки људи додатно размишљају о томе. Морамо ићи ка томе шта су разлози, а то су услови рада”, навео је Форто.

Министар здравства Кантона Сарајево Харис Вранић рекао је да је отишло више од 160 запослених из Клиничког центра, те да их је ова ситуација изненадила.

“Више је гурање ствари под тепих. Ако се ово настави, доводимо се у незавидну ситуацију”, истакао је Вранић.

Он је захвалио здравственим радницима који су поднијели трећи талас пандемије вируса корона.

Анестезиолози који су јутрос дали отказ у Клиничком центру као разлог су навели незадовољство условима рада, што је кулминирало прошлог мјесеца када су послали писмо руководству те здравствене установе у којем су упозорили на катастрофалне услове рада и кориштење неадекватних респиратора на ковид пацијентима.  

Filter 2019