Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

Брендирање рогатичког кромпира

Извор: РТРС

Покренут је процес заштите имена и поријекла рогатичког кромпира. Циљ је да коначно добије мјесто које заслужује на тржишту.

Ознаку географског поријекла рогатички кромпир заслужује одавно, с обзиром на значајно мјесто које заузима на тржишту. Пут до тржишта био би олакшан произвођачима овог краја, који и поред ограниченог регионалног тржишта, из године у годину повећавају производњу.

– Ми смо спремни да будемо подносиоци захтјева за заштиту ознаке географског поријекла. На тај начин ћемо произвођачима олкашкати процес да би дошли до циља, а ко буде заинтересован да се укључи и буде спреман да испуни строго дефинисане услове спецификације моћи ће да користи ознаку и производу да вриједност – каже Жељка Пејовић из Пољопвиредног кластера СРП.

Ништа мање квалитетан у фази производње која заштитом имена и поријекла задовољава тек регионално тржиште, рогатички кромпир доноси погодности цјелокупном становништву Рогатице.

– Пољопривредни произвођачи исказали су заинтересованост и за оним што слиједи након процеса сертификације а то су даље инвестиције у маркетинг, паковање и системе за дораду. По томе можемо закључити да они системски приступају овој тематици – истиче Мирослав Јагодић.

Корист од заштите поријекла кромпира била би вишеструка за све становнике Рогатице. Произвођачи који су заинтересовани да сазнају више о условима дефинисаним овим процесом, то могу сазнати у Кластеру Сарајевско-романијске и Горњо-подрињске регије.

Filter 2019