Sun. Jun 20, 2021
ћирилица /латиница

БиХ на врху љествице смртности у саобраћају

Извор: Независне новине

Да се Босна и Херцеговина налази при самом врху љествице смртности у саобраћају, говори податак да је прошле године стопа смртности износила 69 погинулих особа на милион становника, што је далеко од просјека у ЕУ, гдје је 51 погинули на милион становника.

Kолико је безбједност саобраћаја на путевима у БиХ на незадовољавајућем нивоу, свједоче статистички подаци да су лани 244 особе изгубиле живот у саобраћајним несрећама, а један од приједлога струке је да се у ужим центрима градова брзина ограничи на 30 км/х.

На ту проблематику упозорили су стручњаци за безбједност саобраћаја у БиХ, у склопу УН-ове глобалне седмице безбједности на путевима.

Уједињене нације и Свјетска здравствена организација у шестој глобалној седмици безбједности на путевима позвали су да се дјелује широм свијета на ограничавање брзине на 30 км/х тамо гдје људи шетају, живе и проводе своје друштвене активности.

Слоган овогодишње кампање је “Улице за живот: Волимо 30!”

Према ријечима Османа Линдова, предсједника Удружења инжењера и координатора пројекта “Ерасмус+ Трафсаф УНСА”, стање на путевима БиХ је алармантно.

“Стопе смртности су веома високе и прелазе просјек ЕУ, а кључ за смањење тих бројки су модернизација путева, изградња нових ауто-путева и смањење брзине у густим урбаним срединама на 30 км/х”, рекао је Линдов.

Kако наводи, у свим ентитетима, кантонима, односно у БиХ, буде око 300 мртвих, од 8.000 до 9.000 хоспитализованих и више од 30.000 саобраћајних незгода.

“На основу тих података, предложићемо што већу и интензивнију изградњу ауто-путева. Они су главни фактор у пребацивању саобраћаја из ужих центара градова, чиме ће бити повећана безбједност пјешака, бициклиста, старијих особа и особа са инвалидитетом”, додао је Линдов.

Према његовим ријечима, то, нажалост, неће у потпуности бити могуће док се не крене са интензивнијом изградњом ауто-путева и пребацивања саобраћаја на њих.

Kако је за “Независне” рекао Милија Радовић, в.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, ова агенција ће, као и досад, подржати ову УН-ову сједницу.

“Главни приједлог који ћемо покушати спровести у дјело је тај да у што више градова, бар у њиховим ужим центрима, ограничимо брзину на 30 км/х. Смањење на ову брзину увелико би повећало шансе за преживљавање у случају незгоде, јер ако аутомобил удари пјешака при брзини од 30 км/х, шансе за његово преживљавање су 90 одсто, ако га удари при брзини од 50 км/х, шансе су 60 одсто, а ако се деси да је та брзина 60 км/х, те шансе се већ смањују на малих 20 одсто”, рекао је Радовић.

Filter 2019