Fri. Jun 18, 2021
ћирилица /латиница

Аустрија од 4. јуна уводи ”ковид пасош”

Извор: Танјуг

Аустрија од 4. јуна уводи „домаћу“ верзију такозваног „зеленог пасоша“, пошто је парламент донио одлуке које то омогућавају.

Гласовима владајућих партија – Народне партије (ОВП) и Зелених, као и опозиционе Социјалдемокатске партије (СПО) и Неос-а, уз противљење Слободарске партије (ФПО) усвојена је правна основа за увођење „зеленог пасоша“.

Зелени пасош, према одлуци парламента, ће путем QR кода или као ПДФ документ бити доказ да је неко вакцинисан, негативно тестиран или да је прележао корону.

Ради се о аустријској верзији која ће бити, како је најављено, компатибилна са оном ЕУ, која треба да олакша путовање унутар Уније од 1. јула.

Само се ФПО изјаснила против „зеленог пасоша“, сматрајући да он нарушава Уставом гарантоване основне слободе грађана.

Зелени пасош биће убудуће „улазница“ у угоститељске објекте, хотеле, позоришта, биоскопе, базене, …

Министарство здравља добило је налог да успостави електронски сервис преко којег ће се издавати сертификати на националном нивоу, али који мора бити компатибилан са ЕУ.

Закон, који је усвојен, јасно утврђује који ће подаци бити у сертификату, а то су име, презиме, датум рођења, врста теста, вакцине, док ће рок важења сертификата бити одређен уредбом на основу актуелних научних сазнања.

Прикупљањем разних здравствених података Министарство здравља имаће могућност да спроводи епидемиолошки надзор, као и надгледање дјелотворности мјера.

Министар здравља је добио могућност да затражи све податке из регистра о вакцинацији, као и болестима које морају да се пријављују са циљем побољшања управљања кризом.

Filter 2019