Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić: Odgovor javnosti Sarajeva i Konakoviću

Izvor: Filter

Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva jutros uputio gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima, iz Sarajeva dolaze brojne reakcije.

Tako je Elmedin Konaković, lider stranke Narod i Pravda napisao: “Da bi razgovarali sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem o njegovom zahtjevu potrebno je da nam objasni ko je zaista granatirao Vijećnicu, da nam kaže stav o genocidu u Srebrenici, masakru na Markalama i još nekim važnim temama. Govorim mu kao maloljetni pripadnik Armije RBiH koji se poklonio nevino ubijenim civilnim žrtvama srpske nacionalnosti, ja koji osuđujem zločine nad hrvatskim civilima u Srednjoj Bosni. Ogledalo Ljubiša, a poslije toga zahtjevi”, poručio je Konaković na svom fejsbuk profilu.

Ćosić je odgovorio da je zahtjev koji je uredno podnio kao građanin i stanovnik ove zemlje gradskoj upravi grada Sarajeva i opštinskoj upravi opštine Stari Grad, izazvao brojne negativne kritike i osude od strane “Vaše javnosti”.

“Želim Vam reći da me ne zanimaju vaši napadi i osude, niti sam Vam se ovim namjeravao prikazati Velikosrbinom.
I što mi je najbitnije, nisam se ni svom narodu želio predstaviti Velikosrbinom i zamajavati ga.
Ja sam,u stvari,jedan manji Srbin.

Zahtjev koji Vam šaljem je zahtjev istrajnosti predstavnika jednog grada i 65.000 stanovnika tog grada koji ne žele da budu kvalifikovani zločincima,agresorima,genocidnim. U tom zahtjevu je prošlost 156.000 Srba Sarajeva koji su gradili grad koji uživate.Vijekovima unazad.
Istrajaćemo u tom zahtjevu. Hladne glave i razgovorom.

A ako me pitate o žrtvama,reći ću Vam.Neka bude stid svakog Bošnjaka zločinca zbog suze koju je pustila majka nevino ubijenog srpskog civila u ratu,kao što je mene stid svakog Srbina zločinca zbog kog je stradao nevini Bošnjak civil.

Ali nas zločincima i genocidnim,prikazivati nećete.

Poštovani gospodine Konakoviću, doći ću Vam opet sa istim zahtjevom i kada obiđem mjesta stradanja Bošnjaka u Srebrenici i Srba u Kravicama kod Bratunca.

Moj rod je, gospodine Konakoviću, vijekovima unazad sakupljao krhotine razbijenih ogledala zajedništva u kojima smo se poslije zajedno ogledali. U tom ogledalu se i sam gledam”, napisao je Ćosić.

Filter 2019