Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

Ћосић: Одговор јавности Сарајева и Конаковићу

Извор: Филтер

Након што је градоначелник Источног Сарајева јутрос упутио граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као “злочиначки и агресорски” и којима се подстиче мржња према Србима, из Сарајева долазе бројне реакције.

Тако је Елмедин Kонаковић, лидер странке Народ и Правда написао: “Да би разговарали са градоначелником Љубишом Ћосићем о његовом захтјеву потребно је да нам објасни ко је заиста гранатирао Вијећницу, да нам каже став о геноциду у Сребреници, масакру на Маркалама и још неким важним темама. Говорим му као малољетни припадник Армије РБиХ који се поклонио невино убијеним цивилним жртвама српске националности, ја који осуђујем злочине над хрватским цивилима у Средњој Босни. Огледало Љубиша, а послије тога захтјеви”, поручио је Kонаковић на свом фејсбук профилу.

Ћосић је одговорио да је захтјев који је уредно поднио као грађанин и становник ове земље градској управи града Сарајева и општинској управи општине Стари Град, изазвао бројне негативне критике и осуде од стране “Ваше јавности”.

“Желим Вам рећи да ме не занимају ваши напади и осуде, нити сам Вам се овим намјеравао приказати Великосрбином.
И што ми је најбитније, нисам се ни свом народу желио представити Великосрбином и замајавати га.
Ја сам,у ствари,један мањи Србин.

Захтјев који Вам шаљем је захтјев истрајности представника једног града и 65.000 становника тог града који не желе да буду квалификовани злочинцима,агресорима,геноцидним. У том захтјеву је прошлост 156.000 Срба Сарајева који су градили град који уживате.Вијековима уназад.
Истрајаћемо у том захтјеву. Хладне главе и разговором.

А ако ме питате о жртвама,рећи ћу Вам.Нека буде стид сваког Бошњака злочинца због сузе коју је пустила мајка невино убијеног српског цивила у рату,као што је мене стид сваког Србина злочинца због ког је страдао невини Бошњак цивил.

Али нас злочинцима и геноцидним,приказивати нећете.

Поштовани господине Конаковићу, доћи ћу Вам опет са истим захтјевом и када обиђем мјеста страдања Бошњака у Сребреници и Срба у Кравицама код Братунца.

Мој род је, господине Конаковићу, вијековима уназад сакупљао крхотине разбијених огледала заједништва у којима смо се послије заједно огледали. У том огледалу се и сам гледам”, написао је Ћосић.

Filter 2019