Wed. May 12, 2021
ћирилица /латиница

Јана Наранчић – Студент ветерине, успјешна атлетичарка, пјесникиња

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Јана Наранчић рођена је у Милићима, 1993. године. Тренутно живи на релацији Хан Пијесак- Београд. Студент је шесте године на Факултету ветеринарске медицине у Београду.

Прије него што је прихватила позив пјесника, била је успјешна атлетичарка која је прву медаљу освојила са само шест година, 1999. године. Након тога, низала је бројне успјехе да би досегла до првакиње Србије И Црне Горе у кросу.

“Била сам првакиња у вишебоју и другим дисциплинама, вишеструка првакиња Београда у разним дисциплинама укључујући скок удаљ, скок увис, првакиња Босне и Херцеговине на 400 метара и златна на првенству Мађарске на 800 метара. Учествовала сам на екипном првенству Европе бранећи боје Гласинца. Активно сам тренирала 15 година. Такмичила сам се за разне клубове, а највеће успјехе сам достигла тренирајући за АК „21. мај” са покојним тренером Лазаром Ћировићем Ћиром”, истакла је Јана у разговору за Филтер.

Када сте млади, воде вас страсти. Када уђете у зрелије године, тражите оно што вам срцу прија, а то могу бити нека тиха музика или добра књига…

Љубав према атлетици код Јане је почела са шест година, али се љубав према писању јавила раније, са само четири године.

Прича нам да је музика главни кривац за стварање првих стихова.

„У трећој години ме мој деда научио слова, а са четири сам читала приче за дјецу и написала своје прве пјесме. Биле су то пјесме о животињама. Учила сам свирати хармонику и заправо је музика „крива“ за рађање мојих првих стихова. Касније сам прешла на гитару од које се ни данас не одвајам. Оно што ме подстакло је добри стари осјећај да НЕШТО треба да урадим. Не знајући шта је то добила сам нагон да напишем пјесму”, додала је ова млада пјесникиња.

Њен поетски првенац “Врисак” сабрао је бројне пјесме које су инспирисане разним тренуцима који су на њу остављали траг.

” „Врисак“ је андерграунд поезија. Сурова поезија. Боемска гола истина. Неријетко оспоравана, јер је погрешно схваћена, али уједно и врло продавана. Примијетила сам да је читаоцима спорна пјесма „Родољуби“, мали број људи је успио да је схвати на прави начин, било је ту чак и „ријалити“ реакција типичних нама Балканцима”, казала је она.

Живот, успјеси, боемија, психичке дијагнозе, унутрашње борбе, само су неки од утисака читаоца књиге “Врисак”. Јана истиче да је свака пјесма посебна, да се разликују једна од друге, али да имају једну заједничку тачку (тему), чије је име – истина.

„Као што један умјетник каже „Уметност је све само није лаж”. Читаоци лако осјете лаж, чак и они који никад нису читали поезију. Таква поезија не може бити добра”, ријечи су младе ауторке.

“Глумили су емоције
а емоција не може да се одглуми
под тим маскама од стида
никад нису били људи“, само је један од стихова из „Вриска”.

Јана је истакла да је тренутно посвећена писању пјесама за пјевање, као и раду на свом првом роману.

Промоција књиге „Врисак“ биће реализована када се стабилизује ситуација са пандемијом, а до тада, књига ће своје мјесто наћи на полицама на београдском сајму, као и широм Србије.

Filter 2019