Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Članice Kola srpskih sestara za sugrađane ofarbale više od 2 000 jaja

Autor: FILTER/M.K.

Kolo srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” iz Pala i ove godine nastavlja tradiciju farbanja jaja za najveći hrišćanski praznik. Ove godine su za Vaskrs pripremile nešto više od dvije hiljade jaja koje će podijeliti sugrađanima.

„Dio ćemo odnijeti u Dom za stara lica „Natura“. Imamo naših bolesnih sestara i one su nam prioritet, da se ne zaboravi da su bile sa nama do kada su se kretale. Imamo i sestara koje su preminule pa se sjetimo njihovih unuka. A imamo i Simpo, koji nikada nije riješen, pa iako tamo nema puno porodica obraduju nam se kada dođemo“, kaže Ljiljana Nešković, predsjednik Kola srpskih sestara „Sveta velikomučenica Tekla“ Pale.

Jaja farbaju uglavnom u lukovini, iako probaju i neke novije tehnike.
„Za lukovinu treba nekih pola sata od kada se stavi u hladnu vodu. Treba da vri 10-15 minuta jer se nalazi u čarapi gdje je travkica pa treba malo duže da se kuva da ne bi ostala živa. Ta jaja stoje 2-3 dana pa trebaju dobro da se skuvaju“, objašnjava Slavica Golijanin.

U Kolu srpskih sestara pričaju da često obilaze one kojima treba pomoć ali da to rijetko objavljuju. Smatraju da je dovoljno pomoći a o tome ne treba mnogo pričati. Ipak, izdvajaju institucije i pojedince koji ih podržavaju. Zahvaljujući njima uspijevaju održati svoj rad i pomoći sugrađanima, posebno u vrijeme velikih praznika.

„Ako nema povjerenja, ako ne vidimo svi koliko je ljudi u stanju potrebe, onda je sve viška reći. Ali ja ću iskoristiti priliku da se zahvalim Gradu i novom gradonačelniku, te načelniku opštine Pale koji nas pomažu.
Imamo i privatne firme pa mi kažu nemoj ih reklamirati. A ja moram da kažem ili imena ili firme… To su Brane Lopatić, Radomir Petrović, Aco Stanišić, Milomir Kusmuk“, kaže Ljiljana Nešković.

Kolo srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” u Palama okuplja četrdesetak članica koje su i posle rata nastavile da pomažu ugroženima.
Za svoj humanitarni rad tokom skoro tri decenije postojanja dobile su brojna priznanja, odlikovanja i zahvalnice, od kojih se izdvajaju Krst milosrđa i Gramata Srpske pravoslavne crkve.

Filter 2019