Wed. May 12, 2021
ћирилица /латиница

У Нишу вакцинисано 120 чланова организације “Илиџански борац”

Извор: Срна

Чланови Борачке организације “Илиџански борац” из Републике Српске, њих 120, вакцинисани су данас против вируса корона у Нишу.

Предсједник те организације Горан Шеховац рекао је да је главни повод њиховог доласка у Ниш откривање спомен-плоче са именом доктора Миодрага Лазића у нишком Ургентном центру, али је ово уједно била прилика да се људи вакцинишу.

Вакцине за чланове организације “Илиџански борац” обезбиједило је Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије посредством Министарства за рад, запошљавање и борачка питања Србије, пренио је портал “Нишке вести”.

У Ургентном центру Универзитетског клиничког центра у Нишу данас је откривена спомен-плоча са именом чувеног српског ратног хирурга Миодрага Лазића, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.

На спомен плочи са урезаним ликом доктора Лазића пише: “Отишао сам часно и поштено. Стајао сам на првој линији. Примаријус др Миодраг Лазић 10.4.2021. Хвала. Поносна Србија. УКЦ Ниш”.

Ургенти центар Универзитетско-клиничког центра Ниш понио је име доктора Лазића.

Директор Ургентног центра у Нишу хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу “Коран” на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне Болнице “Жица” у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.

Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА “Дневник ратног хирурга”.

О њему је снимљен и истоимени документарни филм.

Године 1994. добија звање примаријуса. За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве.

Filter 2019