Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

У Дому здравља ”Пале” вакцинисано 150 лица старијих од 65 година

Фото: Паљанске новости

Извор: Паљанске новости

У ЈЗУ Дом здравља „Пале“, вакцину против вируса корона „Астра Зенека“ данас је примило 150 лица старијих од 65 година са подручја општине Пале.

Седамдесетогодишња Пејка Симатовић сматра да је важно вакцинисати се, како бисмо заштитили себе, али и своје ближње.

„Вакцина не боли и не плашим се уопште. Знам да се неко плаши и не вјерује вакцинама, али ја се вакцинишем навијше због дјеце. Жао ми је када видим да се људи разболе, а ми старији не треба да ширимо вирус међу млађе“, истакла је бака Пејка.

Помоћник директора паљанског Дома здравља за медицинска питања др Предраг Благојевић рекао је да су вакцинисани грађани раније пријављени код својих доктора породичне медицине, те да је вакцинација обављена према достављеним списковима.

„Имамо више 1.000 пријављених за вакцинацију, али у овом моменту располажемо са 150 доза. Ревакцинација би требало да буде обављена до 20. јуна, а у наредних 10 дана, у Републику Српску требало би да стигне између 30.000 и 50.000 вакцина, док ће Палама вјероватно бити испоручено око 500 вакцина `Спутњик ве`“, нагласио је Благојевић.

Он истиче да су и „Астра Зенека“ и „Спутњик ве“ прављени по истом принципу, тако да вакцине нису експериментале, већ да се имунизација обавља на уобичајен начин.

„Будући да је у јавности много негативних вијести о вакцинацији, морам да кажем да је забиљежен веома мали проценат нежељених ефеката. Што се тиче вакцинисања потребно је да пацијенти  буду здрави у моменту када долазе, без обзира на додатне болести које имају, али основно је да немају респираторних инфекција и да се не лијече још увијек од вуруса корона“, истиче др Благојевић.

Помоћник директора паљанског Дома здравља за медицинска питања сматра да ће у Палама пандемија да јењава, јер је један дио људи већ оболио, један је преболио вируса, а долазком топлијег времена очекује се знатно мањи број случајева заразе.

Он је нагласио да вакцина штити у највећем броју случајева од вируса корона, међутим, ако се и деси инфекција, вакцина ће допринијети да симптоми буду лакши и да буде избјегнута хоспитализација.

„Мислим да дјеца и лица до 20, па чак и 30 година уопште не треба да се вакцинишу. С обзиром да у Палама живи око 23.000 становика и ако одбацимо ове до 30 година, па оне који неће да се вакцинишу, нама ће онда требати од 8.000 до 10.000 људи да се вакцинише, то јесте 20.000 вакцина. Мислим да ћемо то завршити до краја године“, истакао је доктор.

Вакцинација против вируса корона је добровољна и бесплатна, а приоритетне групе становништва за вакцинацију су здравствени радници, запослени и корисници старачких домова, особе старије животне доби и хронични болесници.

У претходном периоду, у Палама, вакцинисани су радници ЈЗУ Дом здравља „Пале“, као и корисници услуга и запослени у Дому за старија лица “Натура“ у Палама, тако да је до сада вакцинисано 400 становника, не узимајући у обзиром оне који су се вакцинисали у Србији.

Filter 2019