Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

Усвојен извјештај о раду начелника општине Пале у 2020.

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Одборници Скупштине општине Пале већином гласова усвојили су Извјештај о раду начелника у 2020. години.

Бошко Југовић је истакао да је, упркос свим проблемима које је изазвала ванредна ситуација у вези са вирусом корона, задовољан протеклом годином.

„Извјештај о раду начелника за 2020. годину јесте специфичан зато што је та година окарактерисана лошим пуњењем буџета. Имали смо панедмију вируса корона и гледали смо да приоритет буде становништво, подстицаји кроз све категорије, помоћ Дому здравља и свима онима којима је требала помоћ и ту се трошила већина средстава”, рекао је начелник општине Пале.

Додао је да је свјестан мањег застоја у дијелу који се односи на инвестиције.

“Зхваљујући кредитном аранжману од прошле године, успјешно ћемо у току ове године наставити са изградњом парка, обданишта, топловода за измјештање Топлане, али и осталих инвестиција које смо планирали”, појаснио је Југовић.

Предраг Благојевић, истакао је да је клуб одборниак ДЕМОС-а подржао рад начелника уз неколико приједлога за које сматрају да ће допринијети побољшању. Први приједлог се односи на финансијску помоћ Дому здравља, док је други у вези са стањем путне мреже.

„Нисмо задовољни износом који је у 2020. године дозначен Дому здравља Пале. Ми знамо да је пандемија још увијек у току . Та средства не премашују 1,4% укупног буџета и предложили смо да се то надокнади у овој 2021. години. Друго, као и сви грађани Пала тако и ми без обзира што смо дио владајуће већине, имамо увид за стање на путевима а оно је незадовољавајуће, скоро катастрофално. Предложили смо да се иде према Влади Републике Српске и Путевима РС, да се под хитно приступи реконструкцији пута Пале-Подграб и Подграб-Врхпрача, та два пута су у катастрофалном стању. Такође, да се асфалтира коначно пут до Дворишта и од хотела „Турист“, који је био заобилазница током реновирања тунела Каловита брда, да се у потпуности поновно пресвуче асфалтним слојем”, рекао је Благојевић.

Начелник општине Пале Бошко Југиовић истакао је да ће прихватити приједлог да се у овој години повећа износ намијењен Дому здравља.

Игор Тошић, одборник ПДП-а,  истакао је да нису подржали Извјештај о раду начелника општине јер у 2020. није реализован ниједан пројекат.

„Постоји пар ствари које су започете а видјећемо да ли ће бити завршене. Мислимо да општина Пале, као једна од највећих градских општина и која има највећи потенцијал захваљујући Јахорини, није адекватно одговорила на пољу туризма и да се није уложило у додатне садржаје. То је Општина Пале по надлежности требала да уради, а то је израда инфратсруктуре у области канализационих вода и проширење водовода, да би се инвестиције на Јахорини могле наставити”, рекао је Тошић.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина сматра да није оправдан став одборника опозиције који нису подржали Извјештај о раду начелника. Иако је иза нас тешка година, Пале предњаче у односу на сусједне општине по питању помоћи грађанима, социјалних давања и помоћи привреди, сматра Шкипина.

„Нису на мјесту сугестије да је требало обуставити одређене капиталне пројекте који су у току у Палама. Мислим да смо на добром путу да од Пала направимо једну заиста лијепу градску средину и ми, без обзира на тешку ситуацију, морамо одржати континуитет и завршити одређене инвестиционе циклусе и довести их до краја. Ради се о великим капиталним пројектима које није могуће и није реално завршити за једну грађевинску сезону“, навео је Шкипина.

Filter 2019