Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

УЕФА одговара “суперлигашима”: Нови формат Лиге шампиона

Извор: Срна

Извршни одбор Европске фудбалске федерације (УЕФА) одобрио је нови формат клупских такмичења од сезоне 2024/25, према којем ће у Лиги шампиона учествовати 36 умјесто досадашња 32 клуба.

У новом систему укида се такмичење по групама и сваком клубу се обезбјеђује играње 10 утакмица у заједничкој лиги.

Сваком клубу биће гарантовано најмање 10 лигашких утакмица против 10 различитих противника (пет домаћих и пет гостујућих), а не шест утакмица против три екипе као што је до сада био случај.

Првих осам клубова би након 10 кола изборило пласман у осмину финала.

Kлубови пласирани од 9. до 24. мјеста играли би плеј-оф за осмину финала, а посљедњих 12 клубова завршило би такмичење.

Због већег броја утакмица (180 умјесто 96 садашњих у уводној фази, односно 225 по новом систему такмичења, од почетка до финала), играће се, не само уторком и сриједом, већ и четвртком.

Пласман у Лигу шампиона и даље ће зависити од учинка екипа у националним првенствима.

Реформе су услиједиле након савјетовања с представницима свих чланица УЕФА, а реформу су подржали и Управни одбор Европског удружења клубова (ЕЦА) и Одбор УЕФА за клупска такмичења, који је састављен од већине клупских представника.

Нови формат је представљен након најаве покретања нове Суперлиге, коју је основало 12 европских великана.

Предсједник УЕФА Александер Чеферин рекао је да нови формат подржава статус и будућност националних првенстава у цијелој Европи, задржавајући начело резултата у националним првенствима као предусллов пласмана, “али и изнова потврђује начело солидарности”.

Он је навео да ће овај формат такмичења “омогућити дугорочну одрживост, просперитет и раст свим учесницима у европском фудбалу, а не само сићушном, самоизабраном картелу”.

Сличне промјене формата биће примијењене и на Лигу Европе (осам утакмица у лигашкој фази) и Европску лигу конференција (шест утакмица у лигашкој фази).

Чеферин је раније рекао да играчи повезани са Суперлигом неће моћи играти за своје репрезентације.

“Што раније им треба бити забрањено играње на свим такмичењима УЕФА, па тако и на Европском првенству, али и Свјетском првенству”, додао је Чеферин.

Filter 2019