Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Tužilaštvo KS formiralo predmet o dešavanjima u KCUS-u

Izvor: Nezavisne novine

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, na temelju medijskih objava, u skladu sa svojim nadležnostima, formiralo je predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS-a, o upotrebljivosti respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcionisanju kovid odjela, u kojem će postupati u narednom periodu.

Ovo je saopšteno nakon što se glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sastala se glavnom tužiteljkom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Sabinom Sarajlijom i njenom zamjenicom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim dešavanjima u proteklih nekoliko dana, povezanih sa respiratorima i liječnjem pacijenata oboljelih od virusa korona na KCUS, kao i daljim aktivnostima tužilačkih i pravosudnih institucija.

S obzirom da Tužilaštvo BiH od ranije postupa u predmetu, koji je otvoren prije podizanja optužnice u predmetu Novalić i drugi, a koji se odnosi na pomoć počiniocu poslije počinjenog krivičnog đela od strane više osoba, Tužilaštvo BiH je poduzimalo radnje i nastavlja rad u tom predmetu.

Na sastanku je dogovoreno da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordinisanim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od Kovid 19.

Filter 2019