Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /латиница

Србија креће с производњом Спутњика В

Извор: Танјуг

Институт Торлак данас је потписао Споразум о трансферу технологија с Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине Спутњик В у Србији, саопштио је министар и предсједник Међувладиног комитета за сарадњу с Русијом Ненад Поповић.

“Од овог тренутка за Торлак су отворени подаци везано за производњу вакцине Спутњик В коју је развио најреномиранији руски институт за вирусологију Гамалеја. Ради се о осетљивим и поверљивим подацима које могу да размене само партнери који имају огромно међусобно поверење”, казао је Поповић.

Најавио је да ће у Институту Торлак током априла бити произведене три валидационе серије вацкине Спутњик В.

“Узорци из ових валидационих серија биће послати на контролу квалитета у Институт Гамалеја у Москви. Након што Институт Гамалеја потврди валидност узорака произведених у Торлаку, Институт Торлак креће са производњом вакцине. Очекујемо да се то догоди до 20. маја ове године”, објаснио је Поповић.

Он је указао да би Србија тиме постала прва земља у Европи која производи вакцину Спутњик В.

Изразио је захвалност руском предсједнику Владимиру Путину, руској Влади, Руском фонду директних инвестиција, Институту Гамалеја, компанији Генеријум и Институту Торлак, који су омогућили да Србија дође у прилику да производи вакцине против корона вируса на својој територији.

“Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Захваљујући нашим руским пријатељима, Србија ће моћи да сачува здравље и животе својих грађана. И што је веома важно, ово је почетак обнове суверенитета наше земље у производњи вакцина, које ће бити важан ресурс за сваку државу у будућности”, закључио је Поповић.

Filter 2019