Wed. May 18, 2022
ћирилица /латиница

Спреман захтјев за оцјену уставности натписа на таблама у Сарајеву

Извор: Глас Српске

Уставном суду БиХ до краја ове седмице биће послат захтјев за оцјену уставности и законитости табле у Сарајеву на којој пише да су Срби агресори и злочинци, потврдио је за “Глас” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Циљ иницијативе је да се, како је истакао, покаже да су на таблама које су постављене, нарочито оним на сарајевској Вијећници, Маркалама и другим мјестима, а на којима пише да су на “овом мјесту српски злочинци, агресори”, увредљиве за Србе са аспекта конститутивности народа.

– Хоћемо једноставно да кажемо да су Срби један од три конститутивна народа према Уставу и да нико нема право да их на тај начин карактерише као злочинце – истакао је Ћосић и потврдио да је захтјев написан.

Осим табли, трн у оку повратника и других су називи бројних улица. Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ је 2019. званично упутио иницијативу Влади Кантона Сарајево за промјену назива више десетина улица у том кантону и враћање антифашистичких назива.

Предсједник тог одбора Ђорђе Радановић, у новом саопштењу, поводом 6. априла, дана који Сарајево глави као свој дан, позива тамошње надлежне да предузму неопходне радње да би се Сарајеву вратили називи улица, тргова и паркова по ослободиоцима српске националности.

– Избрисане су 152 улице које су носиле називе по ослободиоцима Сарајева и народним херојима, те јединицама које су ослобађале Сарајево од усташа и нациста, а који су имали српска имена или асоцијацију на Србе. Ако Сарајево заиста жели да буде главни град свих народа у БиХ, потребно је да има обиљежја и друга два народа – истакао је Радановић.

Сарајево, додаје, више нема улице по командантима сарајевске операције која је почела 5. априла 1945. године.

– Командни кадар операције ослобођења Сарајева од усташа и нациста су чинили 95 одсто Срби, јединице које су ослобађале град су 90 одсто биле попуњене Србима, а данас Срба готово да нема у Сарајеву – истакао је Радановић, уз нагласак да је данашњи статус Срба у Сарајеву изузетно лош.

Filter 2019