Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Словеначки портал објавио наводни ”non paper”: Српска Србији, Косово Албанији, хрватски кантони Хрватској

Извор: Глас Српске

Словеначки портал Нецензурисано објавио је наводни ”non paper”, односно неслужбени дипломатски документ који говори о идеји приступања Републике Српске Србији и уједињењу Косова с Албанијом.

Од понедјељка се у региону спекулише о томе да ли је словеначки премијер Јанез Јанша заиста послао неслужбени дипломатски документ у Брисел, који говори о новом цртању граница на подручју бивше Југославије.

-Нико службено није потврдио да је предсједник Европског савјета Шарл Мишел од Словеније добио документ таквог садржаја. Али неслужбени дипломатски документ који предвиђа распад БиХ, припајање Републике Српске Србији и уједињење Косова с ​​Албанијом заправо постоји – пише Нецензурисано, а преноси Кликс.

Према њиховим информацијама, документ под називом ”Западни Балкан – пут напријед” примљен је у кабинет Мишела у фебруару, а ко га је написао не зна се.

Према изворима словеначких новинара, сигурно није скројен у Министарству спољних послова Словеније.

-Дио његовог садржаја могао је бити написан, према неким информацијама, у Будимпешти. Ипак, у бриселским дипломатским круговима о њему се говори као о ”словеначком” документу, јер је наводно Јаншин кабинет учествовао у слању на разне адресе. Будући да се ради о неслужбеном дипломатском документу намијењеном комуницирању различитих ставова и иницијатива без службеног карактера, нема ни главу ни потпис. Дошао је до Мишела мимо службене дипломатске поште, па се његово постојање може у било којем тренутку јавно порећи – тврди портал.

Зато, како наводи Нецензурисано, то није службени став Словеније, већ само један од неформалних приједлога за могуће рјешење питања која се тичу ​​земаља бивше Југославије.

Документ који нје објавио словеначки медији у уводу спомиње ”неријешена национална питања Срба, Албанаца и Хрвата”, која су се појавила након распада Југославије. Аутори документа истичу да чак и након успостављања мира након завршетка ратова, обећаних европских перспектива и напретка Сјеверне Македоније и Црне Горе у овом правцу у региону, ”кључна питања остају неријешена”.

Кључни дио наводног ”non papera” су предложена ”рјешења” за претходо описане проблемe, a то су уједињење Косова и Албаније, уједињење већине територије Републике Српске са Србијом.

-Српско национално питање може се у великој мјери ријешити припајањем дијела Републике Српске Србији. У овом случају, Србија је спремна пристати на уједињење Косова и Албаније – наводи се у документу.

Према њему, хрватско национално питање може се ријешити спајањем већине хрватских кантона у БиХ с Хрватском или давањем посебног статуса хрватском дијелу БиХ.

-То би Бошњацима дало независно функционирајућу државу и преузели би пуну одговорност за њу. На референдуму би људи одлучивали да ли ће се придружити ЕУ или будућности изван ЕУ (слиједећи примјер Турске). За сада велика већина Бошњака подржава у перспективи ЕУ, а у наглом порасту турског утицаја и радикалног ислама, ситуација би се могла драстично погоршати у сљедећој деценији – стоји у објављеним документу.

Према ауторима ”non papera”, ова ”рјешења” убрзала би преговоре о чланству земаља Западног Балкана у ЕУ и НАТО-у.

Politicki.ba је објавио прије неколико дана да је Јанша у Брисел упутуо non paper који подразумијева промјене граница, а између осталог и отцјепљење Републике Српске, као и прекрајање граница у Црној Гори, Сјеверној Македонији и Албанији.

Јанша се потом огласио на Твитеру, те навео да се посљедњи пут сусрео са предсједником Савјета Европе Шарлом Мишелом прошле године и додао да је тешко да му је било шта физички могао предати у фебруару или марту ове године.

– Словенија озбиљно тражи рјешења за развој регије и ЕУ перспективу земаља Западног Балкана, а оваквим наводима се покушава се спријечити тај циљ – рекао је Јанша.

Filter 2019