Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Сарадња универзитета из Републике Српске и Републике Кореје

Извор: ФИЛТЕР

Универзитет у Источном Сарајеву (УИС), Универзитет у Бањој Луци и престижни Ханкук универзитет за стране језике са сједиштем у Сеулу и кампусом у граду Јонгину /Yongin/, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Јапану која нерезидентно покрива и Републику Кореју, потписали су данас Споразум о сарадњи који прецизно дефинише правце заједничких активности у наредних пет година.

Обзиром на околности изазване пандемијом COVID-19 и немогућности личног присуства руководства ова три универзитета на заједничкој церемонији потписивања, споразуме које су раније потписали два ректора из Српске, данас је и званично потписао предсједник Ханкук универзитета у Сеулу.

Реализација потписивања споразума је услиједила послије посјете Амбасадора Босне и Херцеговине у Јапану, др Синише Берјана, Ханкук универзитету прошле године, а у међувремену је усаглашаван коначни текст споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу факултета и катедри које се баве изучавањем српског језика и књижевности.

Ханкук универзитет је основан давне 1954. године и јединствен је у овом дијелу Азије по изучавању српског језика још од 1988. године. Један је од најбољих универзитета за стране језике у Азији и на њему се изучавају 53 страна језика. Велики број познатих свјетских државника је посјетио овај универзитет и одржао предавања из различитих области. Између осталих, и Барак Обама, тадашњи предсједник Сједињених Америчких Држава, одржао је предавање о глобалном прогресу у неширењу нуклеарног оружја на овом универзитету 2012. године.

Filter 2019