Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Расправа о јавном позиву за додјелу помоћи незапосленим борцима

Извор: Срна

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да је на данашњем састанку Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије највише пажње и расправе изазвао јавни позив за додјелу једнократне новчане помоћи незапосленим демобилисаним борцима.

Савчић је, у паузи састанка, изјавио новинарима да се примједбе односе на то што реализација јавног позива не иде како је у њему наведено, до 5. маја.

Он је рекао да ће се након 5. маја формирати комисије које требају да прегледају захтјеве, које ће комплетиране послати Министарству рада и борачко-инвалидске заштите како би услиједила исплата онима који испуњавају услове.

“Примједба се односи на то да се у међувремену појавило више информација из више извора од представника државних институција, чак и о износу једнократне новчане помоћи која није наведена у јавном позиву, а чији је основни циљ био да се утврди број наших незапослених сабораца који се налазе у социјалној потреби. Тај број би требао да буде основа за планирање будућих давања”, указао је Савчић.

Наводећи како увијек има различитих мишљења око модалитета који се примјењују за побољшање положаја борачких категорија, Савчић је рекао да се на јавни позив за самозапошљавање, који је ове године подигнут на 10.000 KМ по тражиоцу средстава, пријавило пет пута више лица од онога што је било објављено.

“Један од основних захтјева бораца је да се мора наћи рјешење за редовно мјесечно примање незапослених демобилисаних бораца, о чему ћемо наставити разговоре у оквиру овог одбора, као и у осталим органима борачких организација, па и на Скупштини Борачке организације коју планирамо одржати у другој половини маја. О закључцима највишег органа Борачке организације разговараћемо са извршном влашћу како би те закључке преточили у конкретне програме и дјела”, навео је Савчић.

Он је подсјетио да су све општинске и градске борачке организације биле у обавези да у року од 90 дана од доношења измјена и допуна Статута Борачке организације Републике Српске, са њим ускладе своје статуте.

“Проблема у борачкој организацији има и то не треба крити. Неке ствари не функционишу и ми то морамо рјешавати. Скупштина која је пред нама је прилика да неке ствари апсолутно рашчистимо. Kорисници права из области борачко-инвалидске заштите морају бити они који су то истински заслужили”, истакао је Савчић.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да овај јавни позив може бити полазна основа да се дефинитивно дође до броја најугроженијих демобилисаних бораца од прве до пете категорије.

Он сматра недопустивим да се на јавни позив могу пријавити само борци који имају пребивалишта на територији Републике Српске, истичући да има доста сабораца, припадника Војске Републике Српске који немају права на одређена борачка примања јер живе у Федерацији БиХ.

“Ми нисмо одустали од наших захтјева од прошле године да сваки незапослени демобилисани борац испод 60 година мјесечно прима борачки додатак у износу од пет KМ по зони борбених дејстава, као и за већом репрезентативности Борачке организације Републике Српске, као најјаче организације, којом би се много јаче могли борити за своја права”, нагласио је Лалић.

Он је рекао да се мишљење демобилисаних бораца слабо чује, истичући да томе треба да дође крај.

Filter 2019