Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

PU Istočno Sarajevo: Detaljno o prva tri mjeseca 2021. godine

Autor: FILTER/D.L.

U toku prva tri mjeseca 2021. godine na području Policijske uprave rgistrovano je 118 krivičnih djela, što je 6,3% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo istakao je da je stanje bezbjednosti na području Uprave u prva tri mjeseca 2021. godine ocjenjeno kao stabilno i zadovoljavajuće u svim segmentima bezbjednosti.

„Stepen rasvijetljenosti krivičnih djela izvršenih od nepoznatih izvršioca iznosi 65,3%, dok koeficijent ukupne rasvjetljenosti iznosi 86,5%. Od ukupno 41 izvršenog djela izvršenom po nepoznatom izršiocu, rasvjetljeno je ukupno 32. Kada su pitanju krivična djela u vezi sa opojnim drogama izdato je 39 prekršajnih naloga
zbog uživanja opojne droge na javnom mjestu, dok je 6 prekršajnih naloga izdato zbog vožnje pod uticajem opijata, odnosno, zbog odbijanja na testiranje na opojne droge, naveo je Šehovac.

U prva tri mjeseca policija je dokumentovala četiri krivična djela iz oblasti opojnih droga. Takođe, podnijeli su sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga, te izdali 45 prekršajnih naloga zbog kršenja zakona o Javnom redu i miru u vezi sa korišćenjem opojne droge.

“Registrovali smo jedno krivično djelo krađe putničkog, motornog vozila na području opštine Istočna Ilidža, dok je jedno krivično djelo izazivanja opšte opasnosti evidentirano na području opštine Sokolac koje se dogodilo upotrebom vatrenog oružja“, rekao je Šehovac.

Govoreći o privrednom kriminalitetu on je naveo da je ukupna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela 763.209 KM, dok protivimovinska korist nastala izvršenjem ovih krivičnih djela oznosi 248.064KM.

„Dobri pokazatelji su iz privrednog krminaliteta. Ukupno smo obradili 11 predmeta, a u prethodnom periodu tri. Kada su u pitanju krivična djela iz oblasti nasinja u porodici, ove godine smo imali 20 krivičih djela, a prošle godine 10 i 13 prekršaja“, istakao je Šehovac.

Polovinom prošle godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti nasilja u porodici gdje je predviđeno drugačije postupanje, podsjetio je Šehovac.

“Svko nasilje u porodici se tretira kao krivično djela. Zabilježeno je smanjenje za tri slučaja u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine. Pravilnom primjenom ovoga zakona i adekvatnom sankcijom, očekujemo da ćemo u narednom periodu doći do smanjenja krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici”, dodao je Šehovac.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro istakao je da je u periodu januar-mart na području Uprave evidentirano 118 narušavanja javnog reda i mira, što je za 5,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 125 narušavanja.

„Broj evidentiranih prekršaja je 133. Broj prijavljenih lica je 155 od čega je 20 povratnika u izvršenju prekršaja. Kada je u pitanju struktura prekršaja najčešći oblasti su tuča i fizički napadi sa 26, konzumiranje opojne droge sa 22 i vrijeđanje sa 19 slučajeva“, naveo je Čvoro.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja za tri mjeseca dogodilo se 170 saobraćajnih nezgoda što je za 5,6% manje u odnosu na isti period prošle godine.

„Dogodile su se dvije saobraćajne nezgode sa poginulim licima, dok u istom periodu nije bilo nezgoda sa poginulim licima. Sa teže povređenim licima dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda, a sa lakše 24 saobraćajne nezgode. Broj saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom je 137. Kada je u pitanju lica u saobraćajnim nezgodama dva su poginula na području opštine Pale i Sokoca, teže je povređeno osam lica a lakše 36“, rekao je Čvoro.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina istakao je da je iz oblasti opšteg kriminaliteta registrovano 98 krivičnih djela, 11 iz oblasti privrednoh i četiri krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojne droge.

„U vezi krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta nadležnom okružnom javnom tužilaštvu podnesena su 92 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 97 lica. Struktura krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta čine 49 krivičnih djela protiv imovine, sedam krivičnih djela protiv života i tijela, 40 krivičnih djela iz oblasti ostala krivična djela opšteg kriminaliteta gdje je najviše zastupljen krivično djelo nasilje u porodici“, dodao je Cerovina.

Najveći broj prekršaja evudentiran je na području policijske stanice Istočna Ilidža i to 39, policijske stanice Pale 34 i stanice Istočno Novo Sarajevo 25.

Filter 2019