Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

ПУ Источно Сарајево: Детаљно о прва три мјесеца 2021. године

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У току прва три мјесеца 2021. године на подручју Полицијске управе ргистровано је 118 кривичних дјела, што је 6,3% више у односу на исти период претходне године.

Бранимир Шеховац, начелник ПУ Источно Сарајево истакао је да је стање безбједности на подручју Управе у прва три мјесеца 2021. године оцјењено као стабилно и задовољавајуће у свим сегментима безбједности.

„Степен расвијетљености кривичних дјела извршених од непознатих извршиоца износи 65,3%, док коефицијент укупне расвјетљености износи 86,5%. Од укупно 41 извршеног дјела извршеном по непознатом изршиоцу, расвјетљено је укупно 32. Када су питању кривична дјела у вези са опојним дрогама издато је 39 прекршајних налога
због уживања опојне дроге на јавном мјесту, док је 6 прекршајних налога издато због вожње под утицајем опијата, односно, због одбијања на тестирање на опојне дроге, навео је Шеховац.

У прва три мјесеца полиција је документовала четири кривична дјела из области опојних дрога. Такође, поднијели су седам захтјева за покретање прекршајног поступка из области Закона о производњи и промету опојних дрога, те издали 45 прекршајних налога због кршења закона о Јавном реду и миру у вези са коришћењем опојне дроге.

“Регистровали смо једно кривично дјело крађе путничког, моторног возила на подручју општине Источна Илиџа, док је једно кривично дјело изазивања опште опасности евидентирано на подручју општине Соколац које се догодило употребом ватреног оружја“, рекао је Шеховац.

Говорећи о привредном криминалитету он је навео да је укупна штета настала извршењем ових кривичних дјела 763.209 КМ, док противимовинска корист настала извршењем ових кривичних дјела озноси 248.064КМ.

„Добри показатељи су из привредног крминалитета. Укупно смо обрадили 11 предмета, а у претходном периоду три. Када су у питању кривична дјела из области насиња у породици, ове године смо имали 20 кривичих дјела, а прошле године 10 и 13 прекршаја“, истакао је Шеховац.

Половином прошле године ступио је на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о заштити насиља у породици гдје је предвиђено другачије поступање, подсјетио је Шеховац.

“Свко насиље у породици се третира као кривично дјела. Забиљежено је смањење за три случаја у односу на прва три мјесеца прошле године. Правилном примјеном овога закона и адекватном санкцијом, очекујемо да ћемо у наредном периоду доћи до смањења кривичних дјела из области насиља у породици”, додао је Шеховац.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо истакао је да је у периоду јануар-март на подручју Управе евидентирано 118 нарушавања јавног реда и мира, што је за 5,6 одсто мање у односу на исти период прошле године када је евидентирано 125 нарушавања.

„Број евидентираних прекршаја је 133. Број пријављених лица је 155 од чега је 20 повратника у извршењу прекршаја. Када је у питању структура прекршаја најчешћи области су туча и физички напади са 26, конзумирање опојне дроге са 22 и вријеђање са 19 случајева“, навео је Чворо.

У области безбједности саобраћаја за три мјесеца догодило се 170 саобраћајних незгода што је за 5,6% мање у односу на исти период прошле године.

„Догодиле су се двије саобраћајне незгоде са погинулим лицима, док у истом периоду није било незгода са погинулим лицима. Са теже повређеним лицима догодило се седам саобраћајних незгода, а са лакше 24 саобраћајне незгоде. Број саобраћајних незгода са материјалном штетом је 137. Када је у питању лица у саобраћајним незгодама два су погинула на подручју општине Пале и Сокоца, теже је повређено осам лица а лакше 36“, рекао је Чворо.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина истакао је да је из области општег криминалитета регистровано 98 кривичних дјела, 11 из области привреднох и четири кривична дјела у вези са злоупотребом опојне дроге.

„У вези кривичних дјела из области општег криминалитета надлежном окружном јавном тужилаштву поднесена су 92 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 97 лица. Структура кривичних дјела из области општег криминалитета чине 49 кривичних дјела против имовине, седам кривичних дјела против живота и тијела, 40 кривичних дјела из области остала кривична дјела општег криминалитета гдје је највише заступљен кривично дјело насиље у породици“, додао је Церовина.

Највећи број прекршаја евудентиран је на подручју полицијске станице Источна Илиџа и то 39, полицијске станице Пале 34 и станице Источно Ново Сарајево 25.

Filter 2019