Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Прекинута тематска сједница СО Пале – већина тврди да није било услова за рад

Аутор: ФИЛТЕР/ Д.Л., М.К.

Друга тематска сједница Скупштине општине Пале, која је била сазвана на приједлог клубова одборника СДС-а, ПДП-а и ДНС-а и на којој је требало да буде расправљано о безбједносној ситуацији на подручју општине Пале, прекинута је након што су одборници СНСД-а, ДЕМОС-а и мјештовитог клуба одборника (Уједињеа Српска, СПС и НДП) напустили засиједање.

Одборници СДС-а, ПДП-а и ДНС-а затражили су тематску сједницу након новинских текстова у дневном листу „Блиц“, у којима су чланови ДЕМОС-а Ацо Станишић и Дејан Којић повезивани са криминалном групом из Србије. Како је навео Марко Сикима, шеф клуба одборника СДС-а, захтијевали су тематску сједницу због непримјереног начина комуникације између Олимпијског центра „Јахорина“ и општине Пале. Све је, по његовим ријечима, кулминирало међусобним оптужбама након спорних текстова у марту.

“Сматрам да је страшно да представници скупштинске већине у Палама нису спремни да разговарају на ову тему, зато што нам је намјера била управо да позовемо на толеранцију, на спуштање тензија и да Скупштина општине као највећи орган одлучивања апелује на све учеснике у политичком животу да толеришу и другачије ставове, мишљења и судове о важним друштвеним питањима на подручју ове општине”, истакао је Сикима.

Како је све почело?

По Пословнику о раду Скупштине општине предсједник је дужан да сазове посебну (тематску) сједницу уколико то од њега затражи 1/3 одборника. У конкретном случају одржавање ове сједнице тражило је 10 одборника (четири СДС-а, четири ДНС-а и два ПДП-а). Сједница је заказана, а од предлагача се очекивао материјал на основу кога ће се водити расправа и евентуално донијети одређени закључци. С обзиром на тему сједнице, скупштинско руководство је позив за присуство упутило и представницима Полицијске управе Источно Сарајево.

На почетку тематске сједнице предсједник СО Пале Дамјан Шкипина прочитао је допис Полицијске управе Источно Сарајево, у коме се наводи да, „на основу досадашњих показатеља није дошло до погоршања стања из области криминалитета у општини Пале“, па стога није било потребе да присуствују сједници.

Након званичног дописа полиције у вези са стањем безбједности, довела се у питање потреба одржавања сједнице о поменутој теми.

Управо након тога су одборници СНСД-а, ДЕМОС-а, СПС-а, НДП-а и Уједињене Српске упитали зашто нису добили никакав материјал од предлагача (СДС, ПДП, ДНС). С обзиром на то да, по оцјени скупштинске већине, није било услова за одржавање сједнице напустили су салу.

Короман: Не можемо имати посебне сједнице на бази медијских натписа и без икаквог материјала

Бранко Короман, шеф клуба одборника СНСД, рекао је да нису створени услови за одржавање тематске сједнице с обзиром на то да нису добили релевантан материјал који би их ближе упознао са темом засиједања. Он је додао да су претходних мјесец дана настојали са шефовима клубова других партија да ову тему уврсте као тачку на дневном реду редовне сједнице, умјесто тематске.

„На бази медијских натписа не можемо расправљати и заказивати тематске сједнице. Предлагали смо да, у склопу једног извјештаја Полицијске управе Источно Сарајево, који је свакако требало да буде на дневном реду ове године, допунимо периодом изван 2020. године. Дакле, да у склопу те редовне сједнице расправљамо о свим питањима о којима колеге одборници имају дилеме и жељу да питају представнике ПУ Источно Сарајево”, рекао је Короман.

Он је појаснио да су одборници СНСД-а данас, с обзиром на то да нису добили релевантан материјал на основу којег би се могли упознати са намјерама предлагача и учествовати у расправи, одлучили да напусте сједницу.

Благојевић: Без обзира на притиске, истрајаћемо у томе да се Јахорина врати Палама

Шеф клуба одборника ДЕМОС-а Предраг Благојевић рекао је да данашња сједница представља једну врсту политичког притиска на лидере ДЕМОС-а Пале. Позвао је на смиривање страсти између партија, те додао да је прошло 40 дана од објављивања спорних новинских чланака, те да је очигледно да безбједносна ситуација у Палама није нарушена.

„Без обзира на то што сматрамо да је ова сједница заказана као једна врста притиска на наша два члана, два лидера у странци, ми се нећемо поколебати, наставићемо да радимо за добробит Пала. Што се тиче било каквих оптужби за покушај убиства или за планирање убиства, желим да кажем да је томе претходио чланак у коме нису изречене мале ставри. Наши чланови су повезивани са криминалним кланом у Србији који је осумњичен за најгора звјерства. Ти поменути наши чланови имају своје породице и није нимало свеједно читати те чланке. Што се тиче Олимпијског центра “Јахорина”, немамо никакве скривене мотиве, као што они наводе. Само желимо да се Јахорина врати Палама и грађанима Пала, што је и природно“, додао је Благојевић.

Југовић: Нема потребе да се било који одборник бави надлежностима полиције

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је, према извјештају Полицијске управе Источно Сарајево, стање безбједности на подручју Пала задовољавајуће. Мјере ће, каже Југовић, бити предузете када и ако Полицијска управа пружи другачије, односно забрињавајуће податке.

„Немамо никаквих разлога да реагујемо на основу неаргументованих новинских чланака, то додатно подгријавамо ватру. Ми смо ту за све врсте договора и сигурно је да уз извјештај Полицијске управе, који ће бити изложен на некој од наредних сједница, о стању безбједности на подручју Пала, можемо да разговарамо и о овој и другим темама. Данас је апсолутно коректно поступљено и сматрам да нема потребе да се било који одборник бави стварима које су надлежност полицијске управе“, рекао је Југовић.

Елек и Љевнаић дошли на сједницу

Сједници су приствовали и представници Олимпијског центра „Јахорина“ – директор Дејан Љевнаић и предсједник Надзорног одбора Недељко Елек, који су позвани на сједницу због изнесених навода у јавности да стоје иза спорних новинских чланака. Они су оптужени за, како каже Елек, неаргументоване наводе.

Интересантно је да се ни Елек ни Љевнаић нису недавно појавили на тематској сједници Скупштине општине Пале када се говорило о стању на Јахорини. И тада су, као и данас, били позвани. Управо након те сједнице и одређених закључака које су одборници усвојили једногласно, услиједила је забрана бесплатног скијања дјеци са Пала (22. фебруара).

Убрзо су се (23. фебруара), а након бројних негативних реакција у јавности, предомислили па поново дозволили бесплатно скијање.

Подсјећамо, дневни лист „Еуро Блиц“ и србијанско издање „Блиц“, објавили су 15. марта непотписан текст под насловом: „Велика истрага у Републици Српској: Полиција истражује сараднике Веље Невоље са друге стране Дрине“, у коме се наводи да су истраживања токова новца криминалне групе довела до Аца Станишића, члана ДЕМОС-а, као и „бизнисмена Дејана Илића и Дејана Којића“.

Услиједило је још неколико сличних текстова са неименованим саговорницима. Одбацујући све наводе, Станишић и Којић су тада рекли да сумњају да је хајка на њих кренула након тематске сједнице на којој се говорило о стању на Јахорини.

Станишић и Којић покренули поступак против “Блиц”-а

Допис Скупштини општине Пале упутила је и адвокатска канцеларија која заступа чланове ДЕМОС-а Аца Станишића и Дејана Којића. У допису се наводи да је покренут правни процес против дневног листа „Блиц“ који је објавио спорне чланке, те да ће бити покренут законски поступак против свих лица која буду износила неистине, погрешне информације и клевете против Којића и Станишића.

Filter 2019