Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Полицијски час у Српској био неуставан

Извор: Независне новине

Уставни суд Републике Српске утврдио је да закључци Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања (полицијски час) током прошле године, нису били у сагласности са Уставом те Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Подсјећања ради, Републички штаб за ванредне ситауције, прошле године у неколико наврата ограничио је кретање становништва, прво недозвољавајући прелазак из општине у општину, а затим и потпуну забрану кретања током првомајских празника и прославе Ђурђевдана.

“Републички штаб за ванредне ситуације прекорачио је своја овлашћења оперативно-стручног тијела формираног за координацију и руковођење приликом заштите и спасавања на територији Републике. Штаб није био овлашћен ни да, у смислу одредби Закона о заштити становништва од заразних болести, ограничи кретање у зараженом и угроженом подручју”, саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Такође, Уставни суд Републике Српске навео је и то да се само законом могу увести ограничења кретања уколико је то неопходно ради заштите безбједности и здравља људи те да је Републички штаб за ванредне ситуације, супротно уставу, на себе преузело законодавна овлашћења Народне скупштине Републике Српске.

Filter 2019