Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Policija Srpske u ratu branila, a u miru čuva temelje Republike

Izvor: RTRS

MUP Republike Srpske sutra obilježava 29 godina postojanja. Od ratnih početaka, do služenja građanima u miru – najkraći je opis ne tako duge, ali intenzivne istorije Policije Srpske.

Raspadom bivše Jugoslavije i njenih institucija, rasformirane su i sve policijske institucije i strukture države u nestanku. Iz potrebe da odbrani svoje stanovništvo, 4. aprila 1992. formirana je prije svih Specijalna brigada policije koja će činiti okosnicu budućeg MUP-a Republike Srpske.

Tih dana na Vracama u Sarajevu, gdje je trebalo da bude uspostavljeno Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske Republike Bosne i Hercegovine u Centru za edukaciju policajaca, pale su i prve žrtve pripadnika policije. Dogovor postignut sa muslimansko-hrvatskom komponentom tadašnjeg MUP-a nije ispoštovan.

– Prilikom dolaska na Vraca dočekani smo paljbom, iz pravca šanca je ubijen Milan Lizdek. Na stadionu, odmah pored objekata za život djece, gdje su bili kadeti, poginuo je Milorad Pupić, pripadnik Specijalne jedinice. Dva naša pripadnika su poginula, obojica moji kućni prijatelji – priča Zlatko Brdar, ratni komandant Sedmog odreda Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske.

Milan Lizdek i Milorad Pupić prvi su ugradili svoj život u temelje MUP-a, ali i Republike Srpske, kažu njihovi saborci. Tada formirana Specijalna brigada, osim uobičajenih policijskih zadataka, dobila je još jedan – odbranu Republike Srpske. U brigadu su birani najsposobniji kadrovi, koji su je činili prepoznatljivom gdje god bi se pojavili, zbog brzine i efekasnosti svog djelovanja.

Specijalnu brigadu je osim komande činilo devet odreda, raspoređenih širom Republike Srpske. Na brojnim ratištima, brigada je dala svoj doprinos, a imala je više od 700 žrtava. Preživjeli saborci kažu da su najviše ponosni na svakog pripadnika koji je dao život za stvaranje Republike Srpske.

– Ponosni smo na svaku bitku, ali u suštini, ponosni smo na krajnji rezultat svih tih bitaka, a to je Republika Srpska. Dobili smo državu koja omogućava život dostojan ljudi koji su se borili za tu državu – ističe Ljubomir Borovčanin, ratni zamjenik komandanta specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

MUP Republike Srpske je od početka učestvovao u formiranju i borbi za Srpsku gdje su 782 pripadnika MUP-a dala svoje živote. Danas smo ponosni što smo uspjeli da očuvamo poziciju Srpske, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

– Bili mnogi veliki pritisci da se naša policija na neki način utopi u neku policiju BiH, koja sigurno ne bi mogla da garantuje bezbjednost Srpske i srpskom narodu na ovom prostoru, na način kako to danas radi policija Srpske – dodao je Lukač.

Za svoj rad Specijalna brigada odlikovana je ordenom Njegoša Prvog reda, medaljom Petra Mrkonjića i ordenom Nemanjića, a njeni pripadnici pojedinačno primili su brojna odlikovanja, medalje i priznanja.

Do 1995, kada je osnovana Viša škola unutrašnjih poslova, srednja Škola unutrašnjih poslova iškolovala je u osam klasa 1.138 učenika. Osposobljavajući kadrove za izazove u miru, MUP je nastavio da utvrđuje temelj institucije, izuzetno važne za Srpsku, kažu članovi nekadašnje Brigade.

– MUP je jedna izuzetno značajna institucija u svakoj državi, pa i Srpskoj, pogotovo što smo mi vremenom, nekim čudnim okolnostima, izgubili neke druge stubove Srpske i njene sigurnosti, ali MUP nije gubio kontinuitet, razvijao se na tradicijama i rezultatima koji su već dugogodišnji – naglasio je Borovčanin.

Od 35 pripadnika, koliko ih je 4. aprila 1992. godine na Vracama oformilo Specijalnu brigadu policije, za skoro 30 godina postojanja, MUP Srpske izrastao je u stabilnu instituciju sa oko 7.000 zaposlenih. I danas ponavljaju da je njihov najveći uspjeh nastanak, opstanak, očuvanje Republike Srpske. Stub su bezbjednosti i poretka!

Filter 2019