Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Почело кадетско и омладинско првенство РС у шаху

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

На 28. кадетском и омладинском првенству Републике Српске, које се одржава на Палама, учествује 137 такмичара из 20 клубова.

Првенство је отворено данас у хотелу “Дамис”, а трајаће до 25. априла.

Шаховски клуб „Гамбит“, прошлогодишњи најуспјешнији клуб, овогодишњи је домаћин првенства.

Александар Ковач , предсједник Шаховског савеза Републике Српске рекао је за Филтер да је ово такмичење од великог значаја с обзиром на то да спада у квалификационе турнире гдје се учесници могу директно пласирати за турнир на нивоу Босне и Херцеговине. Он је додао да је ово најмасовнији догађај у току спортске године, гдје ће од 137 такмичара, укупно бити 14 побједника у мушкој и женској конкуренцији.

„Имамо 137 учесника, седам старосних категорија пута два, пошто смо раздвојили мушку и женску конкуренцију. Ово је, иначе, најмасовнији догађај у току једне спортске године. Захвалио бих се домаћинима, хотелу „Дамис“, Општини Пале, Шаховском клубу „Гамбит“ који се пружио несебичну подршку у огранизацији овог турнира“, рекао је Ковач.

Борис Попић, предсједник Омладинског шаховског клуба „Гамбит“ Пале и фиде инструктор у клубу, истакао је да Шаховски клуб „Гамбит“ има велики број дјеце свих узраста, те да је ,иако релативно млад, успио да оствари значајне резултате. Он је додао да ће се на овом такмичењу такмичити укупно 26 учесника из овог клуба узраста од од шест до 19 година.

„Прошле године у Требињу смо порглашени од Шаховског савеза за науспјешнији шаховски клуб, актуелни смо прваци у узрасту до осам година и дјевојчице и дјечаци. Друго мјесто смо до 10 година и дјевојчице и дјечаци, и имамо друго мјесто до 14 година. Захваљујући том резултату и с обзиром на то да имамо велики број дјеце узраста од пет до десет година, добили смо повјерење да будемо домаћини овог 28. кадетског и омладинског првенства Републике Српске. Желим срећу свим такмичарима, свим гостима из других градова који су дошли. Желим им угодан боравак, као и да понесу лијепе успомене са овог такмичења”, рекао је Попић.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, захвалио се организаторима као и предсједнику Шаховског савеза Републике Српске. Он је додао да је ово идеална прилика за промоцију шаха.

„Данас имако сјајну прилику да посматрамо најмлађе шахисте. Општина Пале је помогла на одговарајући начин али није било једноставно организовати овај сусрет, поготово у овим условима. Ту је наравно и предсједник Шаховског савеза Републике Српске којем се захваљујем, јер на овај начин имамо добру промоцију шаха као једне мисаоне игре, која у доба електронских медија много значи за нашу омладину. Желим да им честитам на самом учешћу и да пожелим добар резултат свима”, додао је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић исказао је задовољство што има прилику да присуствује почетку 28. Шаховског првенства за кадете и кадеткиња. Он је нагласио да је јако битно да се у данашње вријеме његује ова врста игре.

„Јако је битно што имамо представнике 20 клубова, односно 137 омладинаца. Није мала ствар имати првенство Републике Српске у општини Пале, које се по први пут овдје организује. Сигуран сам да када Пале и „Гамбит“ положе овај испит, да ће заједно град Источно Сарајево и општина Пале бити огранизатори такмичења на још већем нивоу. Самим тим, честитке свима још једном“, рекао је Ћосић.

Првопласирани такмичари у свим конкуренцијама добиће пехар, а по три првопласирана играча у свим категоријама дипломе и медаље Шаховског Савеза Републике Српске.

Filter 2019