Thu. May 13, 2021
ћирилица /латиница

Пале: Одличан одзив добровољних давалаца крви

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л

Организација општинског одбора Црвеног крста Пале у сарадњи са Службом за трансфузију Болнице „Србија“, организовала је акцију добровољног даривања крви. Пријавило се 46 добровољних давалаца са подручја Пала, а прикупљене су 34 дозе крви.

Јелена Петровић, секретар општинске организације Црвеног крста општине Пале, захвалила се на одзиву даваоцима крви који и поред ситуације са вирусом корона нису одустали од овог хуманог чина.

„Ово је наша прва акција у овој години. Због поштовања епидемиолошких мјера направили смо групе у које смо подијелили даваоце како се не би правила гужва. Осим ових организованих акције, даваоци се и спорадично јављају на наше апеле када треба хитно дариваати крв болници „Србија.“ Они који оболе од ковида 19 се уредно јаве и чим оздраве контактирају нас како бисмо у сваком моменту знали ко може даривати крв, односно, колико доза можемо скупити”, рекла је Петровићева.

Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе за трансфузију Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву истакла је да крв могу дати сви људи који су здрави од 18-65 година, те да је у посљедње вријеме евидентиран раст броја жена које дају крв. Додала је да жене могу дати крв свака четири мјесеца, а мушкарца свака три.

„Прије него што се приступи самом чину даривања крви, сваки давалац пролази одређени здравствени преглед како би се утврдило ко може даривати крв. Провјеравамо ниво хемоглобина и само они који имају вишка крви могу бити даваоци, јер тако штитимо и даваоце од тога да се након даривање не уведу у вјештачку анемију. Након тога им се прегледа притисак, ради се преглед срца, плућа. Количина крви која се узме се надокнади за 10 минута.”

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство одзивом грађана и захвалио се општинском и републичком одбору Црвеног крста, као и надлежним службама Болнице „Србија“.

Filter 2019