Sat. May 15, 2021
ћирилица /латиница

ОШ “Србија” Пале: Засађено 50 садница дрвећа

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Поводом обиљежавања Дана планете Земље, ученици ОШ „Србија“, заједно са запосленима у овој школи, посадили су 50 садница дрвећа.

Директор ОШ „Србија“ Сања Марковић истакла је да је обиљежавање Дана планете Земље од великог значаја и у складу с тим, ученици ове школе посадили су 50 садница разних култура. Она је додала да су саднице добили од невладине организације „World Vision“.

„Веома је важно бити освијешћен колико је значајно сачувати нашу околину и ми као појединци колико дјелујемо свакодневно да се наш околиш сачува како би наша планета Земља могла нама да узврати на начин на којим нам узвраћа”, рекла је Маринковићева.

У ОШ „Србија“ већ неколико година дјелује еколошка секција кроз коју дјеца уче како се опходити према природи.

„Ми сваке године прикупљамо стари папир и шаљемо га на рециклажу и дјеца од тог новца, за нашу школу, купују нешто. Прошле године смо купили спортску опрему“, подсјетила је Маринковићева.

Она је захвалила ЈП “Комунално” и директору Богдану Клачару који су дошли да помогну ученицима.
Захвалила се и Пеђи Клачару који им годинама помаже.

Богдан Клачар, в.д. директора ЈП „Комунално а.д“ Пале, рекао је да је од великог значаја обиљежавање данашњег дана, како би се дјеци указало на значај природи.

„Данас формирамо један воћњак који сутра може послужити као едукативни воћњак, да се дјеца упознају са воћним врстама, разликама у тим воћним врстама али такође, ту постоје саднице неких листопадних врста. Данас директно дјецу упознајемо и показујемо им значај у очувању животне средине и у тој конекцији између природе и човјека и нашег односа према самој природи тако да је веома значајно у најранијој доби да дјеца науче те прве кораке, како ће се одосити према природи”, рекао је Клачар.

Алекса Ћирић, ученик деветог разреда, рекао је да је обиљежавање Дана планете Земље значајно како би се ученицима ОШ „Србија“ указало на значај очувања природе. Он је додао да је најмање што свако од нас може да уради је да не баца смеће како не бисмо загађивали природу.

„Данас обиљежавамо Дан платене Земље. Наша школа је учествовала у једном врло важном еколошком пројекту те смо добили значајан број садница. Ми смо одлучили да их данас посадимо и да тако обиљежимо Дан планете Земље“, каже Ћирић.

Лана Гранић, ученица шестог разреда ОШ „Србија“, истакла је да природу треба да чувамо тако што је нећемо загађивати.

Данас су формирани воћњаци са различитим воћним врстама. Ту се налазе шљиве, крушке, трешње, те неколио садница ораха. Формиран је и један ред лијеске. Што се тиче листопадног дрвећа, ту се налазе храст, јавор и липа…

Filter 2019