Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /латиница

Од данас раде трговачки центри и баште кафића

Извор: Срна/ РТРС

У Републици Српској од данас је дозвољен рад трговачким центрима и пословним субјектима који послују у њима, уз стриктно поштовање мјера надлежних у вези са епидемиолошком ситуацијом.

Према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације, субјекти који пружају услуге грађанима дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања.

– На улазу у објекат субјекти су дужни да поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину, те да одреде једно или више лица за спровођење епидемиолошких мјера у заједничким просторима објекта /главни улаз, пролази, ходници/ – саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Републички штаб за ванредне ситуације усвојио је у петак, 2. априла, закључак који ступа на снагу данас, којим се забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 30 лица, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица.

Приватна окупљања се односе на свадбе, крштења, рођендане, прославе и друге породичне скупове, а забрањује се и рад фитнес центрима /фитнес клубови, боди – билдинг клубови и слични објекти/ и културно-умјетничким друштвима, као и организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, на отвореном и у затвореном простору.

Забрањује се и рад “велнес” и спа центрима и базенима, осим за обављање тренажног процеса професионалних спортиста и професионалних спортских организација, као и рад скијалиштима и скијашким центрима.

Забрањује се и рад приређивачима игара на срећу, као и организација класичне томболе, осим приређивачима интернет и осталих лутријских игара на срећу, те активности унутар установа културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору /позоришта, биоскопи, музеји, галерије/.

Републички штаб за ванредне ситуације је такође донио и одлуку да је од данас угоститељима дозвољен рад љетних башта, али уз строго поштовање мјера, док од  четвртка слиједи и потпуно отварање угоститељских објеката.

Од сутра се ученици нижих разреда у Српској враћају у школске клупе.

Градски и општински штабови обавезни су да предузму све неопходне мјере на стабилизовању епидемиолошке ситуације и о томе обавијесте Републички штаб до данас у подне.

Filter 2019