Sun. Apr 18, 2021
ћирилица /латиница

Обиљежен Дан ослобођења Пала

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

У Палама је полагањем вијенаца на спомен обиљежја погинулим борцима у Првом и Другом свјетском рату обиљежен 3. април – Дан ослобођења Пала.

Миломир Провић, предсједник СУБНОР-а Пале, рекао је да је српски народ био изложен великим страдањима током 20. вијека. Додао је да је око 1.000 људи побијено на кућном прагу бранећи породична огњишта, те да је иза њих остало стотине ратне сирочади.

„Велика страдања којима је наш народ био изложен током 20. вијека, достигла су невиђене размјере у току Другог свјетског рата. Нажалост, та страдања нису заобишла ни наше крајеве. У тој Народноослободилачкој борби, дали смо три народна хероја, 36 носилаца споменице али смо поднијели огромне губитке. Од 575 бораца, погинуло је 244. Укупан број страдалих око 2.000. Кажем око не зато што нисмо хтјели да имамо тачну евиденцију, већ зато што нам је у прошлости било забрањено да истражујемо и говоримо о страдалима и да трагамо за историјом и истином”, рекао је Провић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да је српски народ кроз вијекове морао доказивати своју лојалност држави, те да је то и доказивао својим губицима у Првом и Другом свјетском рату, као и у Одбрамбено- отаџбинском рату. Он је додао да је српски народ дао своје животе за одбрану тадашње српске државе, те да требамо бити поносни на оне који су на данашњи дан ослободили ову општину и одбранили се од фашизма.

„ 3. април је дан када се увијек посјећује ово мјесто и оно је Дан ослобођења Пала и дан на који сви морамо бити поносни. Како смо се одбранили од фашизма, тако смо се и касније бранили од свих оних који су жељели да сатру српски народ. Сада имамо Републику Српску која је на понос свих нас, града Источно Сарајево, Сарајевско-романијеске регије и читаве Републике Српске”, навео је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић нагласио је да је српски народ подносио најтежу жртву током претходних ратова, највећа страдања, те да људи који овдје живе носе у себи успомене као и сјећања на оне који су живот дали за ослобођење.

„20. вијек може бити окарактерисан као вијек страдања српског народа. Вријеме у коме су људи, одавде са Пала, из тих предјела Сарајевско-романијске регије у периоду 1914-1918. па потом 1941, па 1945. и ево на крају 1992. и 1995. увијек подносили најтеже жртве. Морам бити крајње искрен и рећи да не можемо заборавити сузе мајки чији су синови дали животе овдје. То је нешто што не смијемо никада да заборавимо и увијек морамо да се сјећамо, па барем прошло 76 или 152 године када нас неће бити. Надам се да ће неки људи да обиљежавају ово вријеме јер један народ, једно мјесто живи онолико колико се сјећа својих предака”, рекао је Ћосић.

Јела Симовић Солдо, потомак народног хероја Милана Симовића, истакла је да су Симовићи увијек били петриоте – од Милана Симовића, који је имао четири сина, па све до њеног дједа који је био солунски борац, стрица који је био народни херој као и осталих братићи који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Другом свјетском рату учествовало је 575 бораца из Пала, њих 24 су погинула, а 359 је преживјело.

Filter 2019