Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Na današnji dan prije 27 godina poginuli Nedeljko Lizdek i Sreten Knežević

FOTO: Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko–romanijskog korpusa

Izvor: Paljanske novosti

Na današnji dan prije 27 godina, u akciji protiv diverzantsko – terorističke grupe na području Rogoja, poginuli su komandant Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko – romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske kapetan Nedeljko Lizdek i vojnik Sreten Knežević, saopšteno je iz Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko–romanijskog korpusa.

Iz Udruženja ističu da je ovo bila posljednja akcija u kojoj je kapetan Lizdek komandovao jedinicom, te da su u njoj učestvovali i pripadnici MUP–a Srpske sa psom tragačem i Četvrta izviđačka četa Sarajevsko–romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

FOTO: Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko–romanijskog korpusa

”Tog jutra, pas tragač je otkrio diverzantsko–terorističku grupu i otvorena je vatra. Grupa je razbijena na dva dijela, jedna je krenula u pravcu Dražinog potoka, a druga u pravcu sela Pjevac. Po dojavi, dio jedinice krenuo je iz Trnova put sela Pjevac. Na putu je kolona naših vozila naišla na jedan dio razbijene diverzantsko–terorističke grupe. Došlo je do žestokog obračuna, a u toj razmjeni vatre, živote u temelje naše otadžbine položili su naš komandant bataljona, kapetan Nedeljko Lizdek i vojnik Sreten Knežević”, istaknuto je u saopštenju.

Iz Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko – romanijskog korpusa napominju da je zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti i požrtvovanosti vodnika Danila Beribake, koji je prvi prihvatio borbu, dajući ostatku borbene grupe vrijeme da zauzme borbene položaje i uzvrati na vatru neprijatelja, izbjegnuta veća tragedija po Vojsku Republike Srpske.

Članovi ovog udruženje svake godine polažu cvijeće i prislužuju svijeće na mjesnom groblju u Podkrajevima, u opštini Pale, i Vojničkom groblju na Sokocu, ali to danas neće učiniti zbog trenutne epidemiološke situacije.

FOTO: Udruženja veterana vojne policije Sarajevsko–romanijskog korpusa

Nedeljko Lizdek rođen je 25.11.1951. godine u porodici od oca Bogdana i Ljeposave u Mokrom, kao osmo dijete u porodici.

Po izbijanju rata, Lizdek je zajedno sa svojim saborcima 24.5.1992. godine napustio kasarnu „”iktor Bubanj” i učestvovao u formiranju Četvrtog bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske. U Bataljonu je obavljao dužnost zamjenika komandanta, a 1993. godine postaje i komandant. Iza sebe je ostavio suprugu Ljubicu, te sinove Milorada i Milomira. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

Sreten Knežević bio je diplomirani inženjer geodezije, a radio je kao asistent na Građevinskom fakultetu u Sarajevu. Odlikovan je Ordenom Njegoša trećeg reda.

Filter 2019