Sun. Apr 11, 2021
ћирилица /латиница

На данашњи дан прије 27 година погинули Недељко Лиздек и Сретен Кнежевић

ФОТО: Удружења ветерана војне полиције Сарајевско–романијског корпуса

Извор: Паљанске новости

На данашњи дан прије 27 година, у акцији против диверзантско – терористичке групе на подручју Рогоја, погинули су командант Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско – романијског корпуса Војске Републике Српске капетан Недељко Лиздек и војник Сретен Кнежевић, саопштено је из Удружења ветерана војне полиције Сарајевско–романијског корпуса.

Из Удружења истичу да је ово била посљедња акција у којој је капетан Лиздек командовао јединицом, те да су у њој учествовали и припадници МУП–а Српске са псом трагачем и Четврта извиђачка чета Сарајевско–романијског корпуса Војске Републике Српске.

ФОТО: Удружења ветерана војне полиције Сарајевско–романијског корпуса

”Тог јутра, пас трагач је открио диверзантско–терористичку групу и отворена је ватра. Група је разбијена на два дијела, једна је кренула у правцу Дражиног потока, а друга у правцу села Пјевац. По дојави, дио јединице кренуо је из Трнова пут села Пјевац. На путу је колона наших возила наишла на један дио разбијене диверзантско–терористичке групе. Дошло је до жестоког обрачуна, а у тој размјени ватре, животе у темеље наше отаџбине положили су наш командант батаљона, капетан Недељко Лиздек и војник Сретен Кнежевић”, истакнуто је у саопштењу.

Из Удружења ветерана војне полиције Сарајевско – романијског корпуса напомињу да је захваљујући изузетној храбрости и пожртвованости водника Данила Берибаке, који је први прихватио борбу, дајући остатку борбене групе вријеме да заузме борбене положаје и узврати на ватру непријатеља, избјегнута већа трагедија по Војску Републике Српске.

Чланови овог удружење сваке године полажу цвијеће и прислужују свијеће на мјесном гробљу у Подкрајевима, у општини Пале, и Војничком гробљу на Сокоцу, али то данас неће учинити због тренутне епидемиолошке ситуације.

ФОТО: Удружења ветерана војне полиције Сарајевско–романијског корпуса

Недељко Лиздек рођен је 25.11.1951. године у породици од оца Богдана и Љепосаве у Мокром, као осмо дијете у породици.

По избијању рата, Лиздек је заједно са својим саборцима 24.5.1992. године напустио касарну „”иктор Бубањ” и учествовао у формирању Четвртог батаљона Војне полиције Војске Републике Српске. У Батаљону је обављао дужност замјеника команданта, а 1993. године постаје и командант. Иза себе је оставио супругу Љубицу, те синове Милорада и Миломира. Одликован је Медаљом заслуга за народ.

Сретен Кнежевић био је дипломирани инжењер геодезије, а радио је као асистент на Грађевинском факултету у Сарајеву. Одликован је Орденом Његоша трећег реда.

Filter 2019